Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eldorado Gold: Υπό αξιολόγηση η επένδυση στην Ελλάδα

Eldorado Gold: Υπό αξιολόγηση η επένδυση στην Ελλάδα

Την απόφαση της Eldorado Gold να αξιολογήσει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα διατύπωσε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο George Burns, CEO της Εldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός.

Την απόφαση της Eldorado Gold να αξιολογήσει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα διατύπωσε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο George Burns, CEO της Εldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός. Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαιτησίας για την εξεύρεση κοινού τόπου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της καναδικής πολυεθνικής και εξήρε τη συμβολή του ορυκτού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και της επένδυσης της Eldorado Gold στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Burns, «η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τα δύο έργα της στην Ελλάδα, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τις άδειες που εκκρεμούν. Η Eldorado Gold δεσμεύεται από τους μετόχους της να κατανείμει με προσοχή τα κεφάλαιά τους. Ως εκ τούτου αξιολογεί επί του παρόντος τα κεφάλαια που έχει σχεδιάσει να δαπανήσει στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «υπήρξαν σημαντικά κόστη που συνδέονται με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων μας. Δυστυχώς, οι δικηγόροι μάς έχουν συμβουλεύσει ότι δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό το θέμα στην παρούσα φάση». Όσον αφορά την επιλογή της διαιτησίας από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ως μέσο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τον κ. Burns «αντιλαμβανόμαστε ότι η διαιτησία είναι μια κανονική διαδικασία στην Ελλάδα για την επίτευξη συνεννόησης μεταξύ δύο πλευρών. Ελπίζουμε ότι εκεί θα καταλήξουμε με αυτή τη διαδικασία και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή τη σημαντική επένδυση που θα ωφελήσει τον λαό της Ελλάδας».

Επεσήμανε πως οι επενδύσεις της εταιρείας στη χώρα μας από το 2012 μέχρι σήμερα ανέρχονται στο 1 δισ. δολάρια. Απασχολεί περισσότερους από 2.400 υπαλλήλους και έχει δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. δολ. σε δραστηριότητες αποκατάστασης για την αντιμετώπιση παλαιότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Εξήγησε πως το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που ανακατασκευάστηκε βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και έχει προγραμματιστεί η εμπορική παραγωγή να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2017. Στις Σκουριές επίσης υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 60%.

Άλλα ισχυρίζεται και άλλα κάνει η κυβέρνηση

«Το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε σήμερα», σύμφωνα με τον κ. Burns, «είναι οι καθυστερήσεις στην απόκτηση τακτικών, αδειών ρουτίνας, για την ανάπτυξη του έργου μας» και σχολίασε πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει αλλεπάλληλες αναφορές στις διεθνείς αγορές πως είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών ρουτίνας προς τη θυγατρική της Eldorado Gold, οι οποίες αποτελούν συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ισχυρίζεται στις διεθνείς αγορές».

«Ο ορυκτός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας. Δεδομένου του ορυκτού πλούτου της χώρας, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε η συμβολή του ορυκτού τομέα να φτάνει στο 7% του ΑΕΠ εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές. Αυτό θα έδινε σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία όσον αφορά τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους φόρους, τα έσοδα από τις εξαγωγές. Εάν οι θυγατρικές μας Ελληνικός Χρυσός και Χρυσωρυχεία Θράκης κατάφερναν να προχωρήσουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, θα ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών και εξαγωγέων στην Ελλάδα με περίπου 3.000 άμεσους υπαλλήλους και εργολάβους. Τα έσοδα από εξαγωγές θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανάλογα με τις τιμές των μετάλλων, και οι φόροι και τα δικαιώματα θα μπορούσαν να είναι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής των ορυχείων» συμπλήρωσε ο κ. Burns.

Ορόσημο με ερωτηματικό

Tο τέλος Αυγούστου θεωρείται ορόσημο για το θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, οπότε και αναμένεται να έχει επιδοθεί στην εταιρεία το έγγραφο της διαιτησίας, το οποίο θα περιγράφει το αντικείμενό της και θα ονομάζει ποιος θα είναι ο διαιτητής της υπόθεσης για λογαριασμό του Δημοσίου, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος. Επίσης μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν για το υποέργο της Ολυμπιάδας. Ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τις «άδειες ρουτίνας» που αφορούν τις Σκουριές και δεν εμπίπτουν στη διαδικασία της διαιτησίας όπως επισημαίνει η Εldorado Gold, σε αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024