Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: «Έξοδος στις αγορές πτωχευμένοι 2.0»

Βαρουφάκης: «Έξοδος στις αγορές πτωχευμένοι 2.0»

«Στις αγορές πτωχευμένοι 2.0» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει επικίνδυνο ψέμα τις υποσχέσεις για «επιτυχία» αναφορικά με την έξοδο στις αγορές.

«Στις αγορές πτωχευμένοι 2.0» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει επικίνδυνο ψέμα τις υποσχέσεις για «επιτυχία» αναφορικά με την έξοδο στις αγορές.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός εξηγεί τι σημαίνει έξοδος στις αγορές «και γιατί δεν έχει καμία σημασία είτε βγούμε σε αυτές είτε όχι».

Χρησιμοποιεί μάλιστα σειρά άρθρων που είχε γράψει το 2014, την περίοδο της προηγούμενης έκδοσης ομολόγου από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Λέει χαρακτηριστικά: «Την 20ή Φεβρουαρίου 2014, σε μια περίοδο που η τότε κυβέρνηση ύφαινε το αφήγημα του greek success story στον καμβά της φιλολογίας περί εξόδου στις αγορές, δημοσίευσα άρθρο στο protagon.gr με τίτλο Στις αγορές, πτωχευμένοι! Το άρθρο αναφερόταν στο σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα των επόμενων ετών. Ονομάζοντάς το ‘3ο, κρυφό, Μνημόνιο’ αναφερόμουν στα τρία βασικά συστατικά του:

» Πρώτον, ότι ‘δεν περιέχει το κούρεμα, το οποίο θα μπορούσε να βγάλει το ελληνικό κράτος από τη διαχρονική κατάσταση χρεοκοπίας (κοινώς, την αδυναμία να εξυπηρετεί τα χρέη του μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά από μια γενναία επιμήκυνση μετά μείωσης του επιτοκίου κατά μισή με μία μονάδα)’.

» Δεύτερον, ‘δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για κοινό, ευρωζωνικό χρέος (πχ ευρωομόλογα)’. Και, τρίτον, ‘προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μνημονιακά δάνεια καθώς η έξοδος στις αγορές είναι ζήτημα χρόνου’.

» Σας θυμίζει κάτι εκείνο το σχέδιο; Δεν είναι πανομοιότυπο με αυτά που σήμερα παρουσιάζει η τρόικα, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, ως το νέο greek success story; Δεν εγείρει ακριβώς το ίδιο ερώτημα με εκείνο που έθετα στις 20 Φεβρουαρίου 2014, δηλαδή: ‘Γιατί βοηθά να δανειστούμε από ιδιώτες όσο παραμένουμε πτωχευμένοι, ακόμα κι αν εκείνοι -για δικούς τους λόγους- μας δανείσουν;’»

Και καταλήγει: «Αφιερωμένο εξαιρετικά στους συντρόφους με τους οποίους πείσαμε τον ελληνικό λαό το Γενάρη του 2015 να θέσουμε τέλος σε αυτήν τη μισάνθρωπη κατάσταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024