Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγωμένα επί δυόμισι χρόνια κονδύλια του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Παγωμένα επί δυόμισι χρόνια κονδύλια του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Την ανάγκη να αρχίσουν άμεσα η χρηματοδότηση και η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ'' οίκον ΙΙ», που παραμένει  «παγωμένο» για πάνω από δυόμισι χρόνια, ανέρχεται σε σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Την ανάγκη να αρχίσουν άμεσα η χρηματοδότηση και η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», όπως και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός.

Στην ειδική διημερίδα του ΤΕΕ για την ενέργεια, ο Γιώργος Στασινός κάλεσε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών και την απορρόφηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε «να κινηθούν η οικονομία και η αγορά, αλλά και για να πετύχει η χώρα τους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης που θέτουν οι Οδηγίες της ΕΕ».

Ήδη ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ» οίκον ΙΙ», που παραμένει «παγωμένο» για πάνω από δυόμισι χρόνια, ανέρχεται στα 292,2 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα κονδύλια άλλων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία κ.λπ., το συνολικό ύψος υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το τεράστιο κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» έχει άμεσες επιπτώσεις σε χιλιάδες πολίτες, που δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, και στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες, ενώ παράλληλα, μέσω του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δινόταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, έπειτα από καθυστερήσεις δυόμισι χρόνων, έστειλε μόλις πρόσφατα για έγκριση στην Κομισιόν τον νέο «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕΝΑΚ) βάσει του οποίου θα γίνουν οι ενεργειακές παρεμβάσεις – βελτιώσεις και χρηματοδοτήσεις.

Στον νέο ΚΕΝΑΚ οι κλιματικές ζώνες παραμένουν οι ίδιες, ωστόσο υπάρχουν πολλές διαφορές, συμπληρώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες όσον αφορά τις προδιαγραφές υλικών και εγκαταστάσεων και το κόστος των τεχνικών παρεμβάσεων, τόσο σε ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων όσο και στην υλοποίηση νέων κατασκευών.

«Εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, το ΤΕΕ θα αντιδράσει» είπε χαρακτηριστικά ο Στασινός, σημειώνοντας παράλληλα ότι:

«Προφανώς μας ενδιαφέρει να είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση και στα υπουργεία, προκειμένου να βοηθήσουμε να ξεκινήσουν τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν. Κουραστήκαμε να ακούμε για απορροφήσεις, οι οποίες δεν γίνονται. Η απορρόφηση γίνεται στην αγορά. Όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να γίνεται ή τίποτα που να χρηματοδοτεί τέτοια έργα, υπάρχει πρόβλημα».

Κώστας Ντελέζος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024