Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπρος-πίσω στην κυβέρνηση για το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Μπρος-πίσω στην κυβέρνηση για το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Το μπρος-πίσω της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή ή όχι από τον Ιανουάριο του 2018 του τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου.

Το μπρος-πίσω της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή ή όχι από τον Ιανουάριο του 2018 του τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου.

Αφορμή για τη νέα αναταραχή στον τουρισμό αποτέλεσε η τοποθέτηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα θα εφαρμοστεί κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις στελεχών του υπουργείου Τουρισμού, που ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό αυτός ο νέος φόρος στη διαμονή να μην ισχύσει τελικά, υπό το φόβο μεγάλης πτώσης της ζήτησης και ως εκ τούτου των τουριστικών εσόδων.

Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας εν γένει και ειδικότερα των εισπράξεων του τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά, από τα αποτελέσματα της χρήσης του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές αλλά και από τη μείωση των φαινομένων φοροδιαφυγής, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μάλιστα, ανέφεραν ότι τα εκτιμώμενα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), «η δήλωση της κ. Παπανάτσιου πως ο φόρος διαμονής θα ισχύσει το 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα».

Όπως τονίζει η ΠΟΞ, «αν τελικά εφαρμοστεί ο φόρος διαμονής, θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην ‘άλλη Ελλάδα’, την οποία πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε».

Επίσης, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Το ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τονίζει η ΠΟΞ, αποτελεί πλέον σημείο τριβής και με τους tour operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του φόρου διαμονής από τους πελάτες θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στο κόστος των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό.

Ήδη, οι tour operators του εξωτερικού ασκούν μεγάλες πιέσεις για μια ξεκάθαρη απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική για το επόμενο διάστημα.

Κώστας Ντελέζος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024