Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των ΕΛ.ΠΕ. στο πεντάμηνο

Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των ΕΛ.ΠΕ. στο πεντάμηνο

Σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016 που ήταν χρονιά-ρεκόρ για την εταιρεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016 που ήταν χρονιά-ρεκόρ για την εταιρεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126%, στα 156 εκατ. ευρώ, η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14% στους συνολικά 4 εκατ. μετρικούς τόνους, οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία που ξεπέρασε το 32%.

Παρουσίασε εξάλλου τους βασικούς άξονες του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης 2017-2021 που περιλαμβάνουν τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, την μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50% και την σταδιακή αύξηση των μερισμάτων.

Το ενδεχόμενο νέου ρεκόρ παραγωγής το 2017 άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην διεθνή και ελληνική αγορά καυσίμων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Παρατηρείται ανάσχεση της τάσης αυξανόμενης ζήτησης για ντήζελ και επιστροφή στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης.
  • Ο όμιλος προχωρά σε επανεξέταση όλων των συμμετοχών του. Η πώληση του ΔΕΣΦΑ είναι και νομικά δεσμευτική λόγω της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ. Σε λίγα χρόνια ο όμιλος μπορεί να ονομάζεται Ελληνική Ενέργεια.
  • Η διαφοροποίηση των προμηθευτών σημαίνει ότι ακόμα και αν ένας βασικός προμηθευτής διακόψει τις παραδόσεις για γεωπολιτικούς λόγους, η εταιρεία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
  • Το 2016 επιτεύχθηκε βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 172 εκατ. ευρώ, που επέτρεψε την απορρόφηση της μείωσης των περιθωρίων διύλισης.
  • Εξετάζεται η έξοδος στις αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Μιλώντας στην συνέλευση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των λελογισμένων ιδιωτικοποιήσεων.

«Ακραίες ιδιωτικοποιήσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους , ούτε έχουμε λόγο να παραχωρήσουμε κερδοφόρες εταιρείες» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τα ΕΛΠΕ πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τέλος τη διανομή μερίσματος 0,2 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,17 ευρώ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024