Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίζερ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς χρήματα από το ΔΝΤ

Βίζερ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς χρήματα από το ΔΝΤ

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε Ο Τόμας Βίζερ, ο οποίος εκτίμησε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά βάση θα συγκατατεθεί στο πρόγραμμα, αλλά θα πει ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση πριν υπάρξει συμφωνία σε κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Eντός της ημέρας συνεδριάζει το EWG.

Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα με πιθανότητα πάνω από 95% εξέφρασε ο αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη.

«Να συμφωνήσουμε διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά βάση θα συγκατατεθεί στο πρόγραμμα, αλλά θα πει ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση πριν υπάρξει συμφωνία σε κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο κ. Βίζερ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος βλέπει με σκεπτικισμό την ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπως λ.χ με την καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών και δηλώνει:

«Με το να ονομάσουμε τον επικεφαλής της Ευρωζώνης υπουργό Οικονομικών, αλλάζουμε την ετικέτα στο περίβλημα, όχι όμως και το περιεχόμενο, έστω και αν η αρμοδιότητα ασκείται ως κύρια ιδιότητα. Η ιδέα ότι θα πρέπει (ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης) να είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος για νομισματικά θέματα παραβλέπει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και επομένως δεν θα υλοποιηθεί».

Ένας συγκεκριμένος (ενν. κοινός) προϋπολογισμός για την ευρωζώνη δεν θα έφερνε επίσης κατά τον κ. Βίζερ «τη δημοσιονομική ένωση (Fiscal Union), εφόσον πρόκειται για την υποστήριξη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας».

Συνεδριάζει το EWG

Προαπαιτούμενα, δόση και ελάφρυνση χρέους θα συζητηθούν στο Euro Working Group, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Εurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιωμένης πρότασης προς την Ελλάδα, ενώ έντονη δραστηριότητα για εξεύρεση κοινού τόπου έχει αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η συνεδρίαση των τεχνοκρατών των χωρών της Ευρωζώνης έχει ενδιαφέρον στον βαθμό που θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μετακινήσεις και προς ποια κατεύθυνση.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του ΕWG, θα γίνει ένας έλεγχος της τήρησης των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς.

Από εκεί και πέρα, θα συζητηθεί το θέμα της δόσης, δηλαδή ο καθορισμός του ποσού, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.

Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνοκράτες του ΕWG έχουν εξαντλήσει το θέμα, όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί, αναμένεται να γίνει μια επικαιροποίηση των διάφορων προτάσεων και στη συνέχεια τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσαρμογές ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024