Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα στοχεύει σε επιτόκια χαμηλότερα του 5% για να βγει στις αγορές

Η Ελλάδα στοχεύει σε επιτόκια χαμηλότερα του 5% για να βγει στις αγορές

Η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω από το 5%, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό σύντομα εάν η ΕΚΤ εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τα ελληνικά ομόλογα.

Η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω από το 5%, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό σύντομα εάν η ΕΚΤ εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τα ελληνικά ομόλογα.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν η κυβέρνηση και οι επίσημοι δανειστές της -ΕΕ και ΔΝΤ- επιτύχουν μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Η επίτευξή της θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αβέβαιο αυτή τη στιγμή.

«Μία έξοδος στις αγορές με ένα 5ετές ομόλογο θα πρέπει να γίνει με επιτόκιο κάτω από το 5%», είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Το επιτόκιο του διετούς ελληνικού ομολόγου (5ετές έκδοσης 2014) διαμορφώνεται τώρα στο 5,8% ενώ του 10ετούς στο 6%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Επενδυτές ομολόγων εκτιμούν ότι τα σημερινά επιτόκια μπορεί να υποχωρήσουν μεταξύ 0,75% και 1,5% όταν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Η διαφορά απόδοσης του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, υποχώρησε κατά 1,4% ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη του 2014 όταν η ΕΚΤ προετοίμαζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Πιστεύουμε ότι η απόσταση από το σημείο όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα διάλογο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης», είπε ο Mark Dowding στην BlueBay Asset Management που διακρατεί ελληνικό χρέος.

«Νομίζω ότι (εάν ΕΚΤ να σηματοδοτήσει αγορές ελληνικών ομολόγων) θα είναι καταλυτικό και θα οδηγήσει τις αποδόσεις σε αυτή τη ζώνη».

Ενώ η ένταξη στο QE είναι σημαντική για τους επενδυτές, το ποσό των ομολόγων που μπορεί να αγοραστεί από την τράπεζα θα είναι σχετικά μικρό και μπορεί να κυμανθεί στα 2-3 δις ευρώ φέτος. Ποσοστό περίπου 10% του διαπραγματεύσιμου χρέους της χώρας, σύμφωνα με την Societe Generale.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο από 30% των ομολόγων μίας χώρας της ευρωζώνης. Διακρατεί 10 δις ελληνικού χρέους.

Τραπεζίτης που ζήτησε ανωνυμία και μιλά με τον οργανισμό έκδοσης δημοσίου χρέους είπε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του έχουν κάνει σαφές ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές θα πρέπει το κόστος δανεισμού να υποχωρήσει κάτω από 5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024