Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ράις: Το ΔΝΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Ράις: Το ΔΝΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Aνοιχτό αφήνει, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, μετά και τις εξελίξεις στο Eurogroup. «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου», είπε ο Τζ.Ράις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση». Οι διαφορές με τους Ευρωπαίους μειώνονται, λέει, και «όλοι αισιοδοξούν« να επιτευχθεί συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Aνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup, με τον εκπρόσωπό του να διαβεβαιώνει πως δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία και να επιμένει ότι η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου το ΔΝΤ να μπορεί να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιό του νέο πρόγραμμα.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου», είπε ωστόσο ο Τζ.Ράις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση».

Επισήμανε δε ότι «οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο προσεχές συμβούλιο του Eurogroup» τη 15η Ιουνίου.

Ανακαλύπτοντας την ευελιξία…

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ανέφερε ότι «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου», ερωτηθείς εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας».

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμη δεν «υπάρχει συμφωνία», υπενθυμίζοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο υφιστάμενο πρόγραμμα, εκτός από το «ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε», απαιτείται εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, αλλά και υιοθέτηση ρεαλιστικών προβλέψεων για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2022.

Όπως τόνισε, το ΔΝΤ δεν επιζητεί την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά την εξειδίκευσή τους.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο, δημοσίως, υποστηρίζει ότι εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα η πάγια θέση του ΔΝΤ ήταν ότι «επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχοντας σε αυτό χρηματοδοτικά».

Μειώνονται οι διαφορές με Ευρωπαίους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι οι διαφορές απόψεων που έχει με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα «μειώνονται», παρά την πρόσφατη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και παρότι το ίδιο περιμένει ακόμη «διευκρινίσεις» της ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

«Οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο προσεχές συμβούλιο του Eurogroup», τη 15η Ιουνίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον, ο Τζέι Ράις, προσθέτοντας ότι «το Ταμείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που έγινε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να διατηρηθεί στο 3,5% και μετά το 2022. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα, μετά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε, θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.

Ωστόσο, για τη συνέχεια «το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διατήρηση ενός τόσο υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτή», επισήμανε για να συμπληρώσει ότι μία τέτοια επιλογή θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το ΔΝΤ προτείνει «ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υιοθέτηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος να διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε το ξεμπλοκάρισμα ενός νέου δανείου στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των εμμενουσών διαφωνιών τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους που έχουν υποσχεθεί να λάβουν οι Ευρωπαίοι.

«Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων (…) αλλά χρειαζόμαστε ακόμη να λάβουμε περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» της από τους Ευρωπαίους πιστωτές, εξήγησε ο Ράις.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, το Βερολίνο υιοθετεί πιο σκληρή στάση και αρνείται να κάνει μια τέτοια παραχώρηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Ράις, υπάρχουν επίσης ακόμη διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, που το ΔΝΤ κρίνει πολύ περιοριστικούς. Οι ευρωπαίοι θέλουν κυρίως η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα (προ των δαπανών για τοκοχρεολύσια) ύψους 3,5% μακροπρόθεσμα, για να αποφευχθεί ένας νέος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών της.

Για τον Ράις όμως, η επίτευξη του στόχου αυτού θα «επιβάλει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο λιτότητας στον πληθυσμό της Ελλάδας» και αντίθετα, στο ΔΝΤ πως «θεωρούμε πως το (ύψος που θα έχει) το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω» ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024