Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Εργάζομαι για συμφωνία σήμερα, αλλά δεν θα είναι η τελική

Ντάισελμπλουμ: Εργάζομαι για συμφωνία σήμερα, αλλά δεν θα είναι η τελική

«Περιμένω και εργάζομαι για συμφωνία σήμερα, αλλά δεν θα είναι η τελική», δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Επιδιώκοντας προφανώς να κινηθεί στη λεπτή ισορροπία μεταξύ της θέσης του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για το χρέος, εξήγησε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του, θα ληφθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, πρόσθεσε, σήμερα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σε αυτά τα μέτρα.

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δεν θα είναι η τελική», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Επιδιώκοντας προφανώς να κινηθεί στη λεπτή ισορροπία μεταξύ της θέσης του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για το χρέος, εξήγησε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του, θα ληφθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, πρόσθεσε, σήμερα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σε αυτά τα μέτρα.

H τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου, επανέλαβε ο Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος ο Γερουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Bloomberg: Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.

Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.

Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρέμβαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο

Να εκπληρώσει η ευρωζώνη τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ζητά με ανακοίνωσή της εν όψει του Eurogroup, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μην «εμποδίζει άλλο μια εποικοδομητική λύση».

«Μια Ελλάδα που έχει καταστραφεί από δογματικές περικοπές, ενώ εξακολουθεί να υποφέρει κάτω από το βάρος του χρέους της, δεν μπορεί να ανακάμψει» υπογραμμίζει ο Ούντο Μπούλμαν, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε «δεν πρέπει πλέον να εμποδίζει μια εποικοδομητική λύση για τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «μετά τις τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει τώρα να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια διάσωσης και να εφαρμόσουν την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα». «Αυτή η υπόσχεση δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της εμμονής στη λιτότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών», καταλήγει ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024