Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank: Καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο

Eurobank: Καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο

Στα 37 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το α' τρίμηνο, εκ των οποίων τα 29 εκατ. προήλθαν από διεθνείς δραστηριότητες. Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της τράπεζας κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο, ωστόσο καταγράφηκε και μείωση των καταθέσεων. H συμφωνία διαμορφώνει σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον, τονίζει ο Ν.Καραμούζης. «Διαφαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος της στασιμότητας και της ανησυχίας για τις προοπτικές της χώρας».

Στα 37 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων τα 29 εκατ. προήλθαν από διεθνείς δραστηριότητες. Αυξημένα κατά 9,6% σε ετήσια βάση εμφανίζονται τα οργανικά κέρδη. Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της τράπεζας κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο (-€72εκ.). Στο τρίμηνο καταγράφεται και μείωση των καταθέσεων κατά 372 εκατ. ευρώ.

«H συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές διαμορφώνει ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον, μειώνοντας τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που επικράτησαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Η ψήφιση της δέσμης επώδυνων μέτρων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διαφαίνεται ότι κλείνουν τον κύκλο της στασιμότητας και της ανησυχίας για τις προοπτικές της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Νικόλαος Καραμούζης.

«Κρίσιμο ζητούμενο για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, η επιστροφή της σε ισχυρή διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά, που θα επιταχυνθεί αν υλοποιηθούν με συνέπεια πολιτικές ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προσέλκυσης σημαντικών διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, υλοποίησης ενός εξωστρεφούς οικονομικού αναπτυξιακού προτύπου, αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ, αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και των πριμ κινδύνου, μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και σταδιακής πλήρους απελευθέρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» προσέθεσε.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αναπτυξιακό περιβάλλον και με ευνοϊκές προσδοκίες και κλίμα διαθέτει τις προϋποθέσεις να στηρίξει την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και να διαχειριστεί επιτυχώς το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Eurobank, με ισχυρή χρηματοοικονομική βάση, σχέδιο και άξιο προσωπικό, στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον και να στηρίξει τις ανάγκες των πελατών της σε μια ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία» κατάληξε ο πρόεδρος της Eurobank.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, επισήμανε ότι «κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, η Τράπεζα πέτυχε στους βασικούς στόχους της κερδοφορίας και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), παρά το οικονομικό κλίμα, που επηρέασε αρνητικά κυρίως στις καταθέσεις καθώς και στην αύξηση των δανείων με καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών.»

» Σε ετήσια βάση -σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2016- τα βασικά έσοδα προ-προβλέψεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 10%, με τα έσοδα από τόκους σταθερά, τις προμήθειες αυξημένες κατά 18% περίπου και τα λειτουργικά έξοδα μειωμένα κατά 3,4%. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά €290 εκ., σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας για επίτευξη του συνολικού στόχου για το 2017.»

» Για ένα ακόμη τρίμηνο, οι διεθνείς δραστηριότητες είχαν ιδιαίτερα θετική συμβολή στα αποτελέσματα της Τράπεζας, με όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού να είναι κερδοφόρες.»

» Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η αναμενόμενη συμφωνία για το χρέος και ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων οδηγούν στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στις αποτιμήσεις της αγοράς. Ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα θα διευκολύνει την επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων της Τράπεζας για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.»

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου αναλυτικά

Tα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €381εκατ., μειωμένα κατά 1,9% έναντι του δ΄ τριμήνου 2016 και σταθερά έναντι του α΄ τριμήνου 2016. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διατηρήθηκε σε 2,31%.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε €80εκ. το Α΄ τρίμηνο 2017, έναντι €82εκ. το Δ΄ τρίμηνο 2016 και €68εκ. το Α΄ τρίμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 50 μονάδες βάσης επί του συνόλου του ενεργητικού (εξαιρουμένων των δαπανών για τη χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ).

Τα οργανικά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,1% σε €461εκ. και τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν από €55εκ. σε €40εκ. το Α΄ τρίμηνο 2017, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να διαμορφωθούν σε €501εκατ., από €526εκατ. το Δ΄ τρίμηνο 2016.

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,4% έναντι του Α΄ τριμήνου 2016 και ανήλθαν σε €245εκ. το α΄ τρίμηνο 2017, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 4,9% σε €179εκατ. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 48,8% το Α΄ τρίμηνο 2017.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 5,4% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2016, ενώ αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση σε €217εκ.

Παράλληλα, τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν κατά 9,6% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο 2016 και κατά 1,7% έναντι του Α΄ τριμήνου 2016 σε €257εκ.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν θετικά και ανήλθαν σε €154εκ. το Α΄ τρίμηνο 2017, ωστόσο τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ήταν αρνητικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε -€72εκ. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε 45,0% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2017, ενώ τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €290εκ. σε σχέση με το τέλος του 2016. Η κάλυψη των NPEs και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 50,8% και 65,5% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων ανήλθαν σε €188εκ. και αντιστοιχούσαν σε 1,94% επί των μέσων χορηγήσεων το Α΄ τρίμηνο 2017.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε €29εκ, με όλες τις χώρες να είναι κερδοφόρες.

O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 17,3% επί του σταθμισμένου ενεργητικού. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης ανήλθε σε 13,9%, από 13,8% στο τέλος του 2016.

Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA ανήλθε σε €12,2δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017 και €11,6 δισ. στις 11 Μαΐου του τρέχοντος έτους, μειωμένη κατά €0,8δισ. από τα υψηλά του 2017.

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά €372εκ. και οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων) υποχώρησαν κατά €446εκ. το Α΄ τρίμηνο 2017. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 115,1% την ίδια περίοδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024