Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EBRD: Επανέρχεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο 2% φέτος

EBRD: Επανέρχεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο 2% φέτος

Η οικονομία της Ελλάδας επανέρχεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς οι μεταρυθμίσεις προχωρούν και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά, ανέφεραν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 2% του ΑΕΠ και αναμένει 2,2% το 2018.

Η οικονομία της Ελλάδας επανέρχεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς οι μεταρυθμίσεις προχωρούν περαιτέρω και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά, ανέφεραν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα, εκτίμησαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2017 θα είναι 2%,με την εκτίμηση να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου, και το 2018 θα είναι 2,2%.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών όπου δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ-EBRD) προέβλεψε μέτρια αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, καθώς οι σταθερές τιμές εμπορευμάτων που στηρίζουν τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες αντισταθμίζουν τη δυσμενή επίδραση από την Τουρκία.

Η EBRD – που δραστηριοποιείται σε 36 χώρες από την ανατολική Ευρώπη έως το Μαρόκο και τη Μογγολία – αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, υιοθετώντας ένα συγκρατημένα αισιόδοξο τόνο και προειδοποιώντας παράλληλα για αυξημένες οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες στο μέλλον.

«Καθώς οι τιμές πετρελαίου σταθεροποιούνται σε επίπεδα αρκετά πάνω από αυτά που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2016 και η ρωσική οικονομία έχει εξέλθει από τη διετή ύφεση, η ανάπτυξη στα ανατολικά της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά», ανέφερε η EBRD στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεσή της.

«Η προοπτική για την Τουρκία και τη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο έχει κάπως αποδυναμωθεί αποτυπώνοντας εν μέρει τους κινδύνους για την ασφάλεια και τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την επακόλουθη μείωση στις τουριστικές εισπράξεις και επενδύσεις».

Η EBRD προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην περιοχή της θα αυξηθεί από το 1,8% το 2016 στο 2,4% το 2017 και στο 2,8% τον επόμενο χρόνο. Τον Νοέμβριο, η τράπεζα προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2017.

Η Κεντρική Ασία και η Νότια και Ανατολική Μεσόγειος διατήρησαν τις θέσεις τους ως οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της τράπεζας, αν και οι προβλέψεις τους αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η Κεντρική Ασία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και η Νότια και Ανατολική Ευρώπη με ρυθμό 3,7%.

Συνολικά, η έκθεση τονίζει ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους από τις βασικές γεωπολιτικές εντάσεις εντός και γύρω από την περιοχή της, καθώς και από την αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική σε μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024