Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών υπάρχει συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με επίκεντρο τον ορισμό τουριστικών περιοχών και τουριστικής περιόδου. Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένονται μαραθώνιες, καθώς υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να «κλειδώσει» απόψε.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών υπάρχει
συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με
επίκεντρο τον ορισμό τουριστικών περιοχών και τουριστικής περιόδου. Οι
διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένονται μαραθώνιες,
καθώς υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να «κλειδώσει» απόψε.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη:

  • την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες
  • τον ορισμό της τουριστικής περιοχής

Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Επίσης, συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι, έπειτα από ένα ολιγόωρο διάλειμμα, η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, σοβαρότερα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Έως στιγμής δεν είναι σαφές εάν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω έως τα ξημερώματα αύριο, ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Βασικό σημείο της διαπραμάτευσης οι Κυριακές

«Η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη αξιολόγηση» σχολίαζαν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομίας μετά από συνάντηση με τους θεσμούς για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών το χρόνο, οι θεσμοί έθεσαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση και επιδιώκουν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος (επιφάνεια) του καταστήματος τους. Επίσης, επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα και την κατάργηση των υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος για όλη τη χώρα.

Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για:

– τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα,

– εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης, και

– εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όλο το χρόνο αν και φαίνεται η συζήτηση να εστιάζεται στη δυνατότητα των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου να λειτουργούν τα καταστήματά τους τουλάχιστον, στις τουριστικές περιοχές το ένα εξάμηνο του έτους, όλες τις Κυριακές συν τις 8 που προβλέπει η νομοθεσία άρα να λειτουργούν συνολικά 32 Κυριακές.

Επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από τη νομοθεσία μας ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές το ΔΝΤ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υιοθετήσει τη θέση του ΣΕΤΕ να θεωρείται, με νόμο, μια περιοχή τουριστική εφόσον έχει πάνω από 2.000 κλίνες. Ωστόσο το θέμα έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΕΕ του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΕ Παναγιώτη Κυριακούλια στο πλαίσιο της ανακίνησης της απελευθέρωσης των Κυριακών.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οργανώσεις σημειώνουν ότι, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου, εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Καλούν, δε, την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024