Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Δεσμεύομαι προσωπικά για συμφωνία εντός Μαΐου

Ντάισελμπλουμ: Δεσμεύομαι προσωπικά για συμφωνία εντός Μαΐου

Τη βεβαιότητά του ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα εξέφρασε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη ο Γ.Ντάισελμπλουμ του Eurogroup, παραπέμποντας εμμέσως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μάλιστα στη δευτερολογία του δεν δίστασε να πει ότι δεσμεύεται προσωπικα για την ύπαρξη συμφωνίας. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί». Σε ανάλογο κλίμα και η τοποθέτηση Μοσκοβισί.

Τη βεβαιότητά του ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία – πακέτο για
την Ελλάδα εξέφρασε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί της Πέμπτης
ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραπέμποντας εμμέσως
στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.Μάλιστα στη δευτερολογία του δεν δίστασε να πει ότι δεσμεύεται προσωπικα για την ύπαρξη συμφωνίας. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος
για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Με την αναφορά του σε «συμφωνία – πακέτο», ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται
στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για τα οποία υπάρχει σε εξέλιξη
σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

«Ελπίζω πριν από το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η
διαδικασία» σημείωσε, παραπέμποντας επί της ουσίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

«Δεσμεύομαι προσωπικά»

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα το Μάιο. Πρέπει να γίνει το Μάιο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλή. Η ανάπτυξη πέφτει και πάλι, τη στιγμή που χρειάζεται να συνεχιστεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη. Ναι έχετε την προσωπική μου δέσμευση ότι θα επανέλθω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό» τόνισε μάλιστα στη δευτερολογία του ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα δεν δίνει έμφαση στη λιτότητα αλλά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων θα μπορεί να επενδυθεί για θετικές πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε: «Ναι θα συζητήσουμε το χρέος και η ελάφρυνση τού χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι το Εurogroup πέρυσι έδωσε αυτή τη δέσμευση να επιστρέψουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η οικονομία σε μια βιώσιμη πορεία».

«Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον» ανέφερε.

Υπερ της μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε και την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον.

Πρόκειται για μια άποψη που έχει εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, ο ESM «θα πρέπει να ηγείται του σχεδιασμού, των διαπραγματεύσεων και της παρακολούθησης μελλοντικών προγραμμάτων».

«Επίσης, ο ESM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει έναν ευρύτερο προληπτικό ρόλο παράλληλα με το ΔΝΤ, όπως αυτόν που έχει το ΔΝΤ τώρα, δημοσιεύονται τις δικές τους εκθέσεις ανά χώρα για να διασφαλίζεται η αντικειμενική μακροοικονομική ανάλυση» παρατήρησε.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, επισήμανε ότι το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Ο ίδιος ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Και ο Μοσκοβισί ζήτησε ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Έκλεισε την τοποθέτησή του, ζητώντας έναν «δίκαιο συμβιβασμό», για τον οποίον -όπως είπε- εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Στη δευτερολογία του ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους. «Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων, μετά το πέρας του προγράμματος, το οποίο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» για να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024