Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατ' αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

Κατ’ αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

Σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατέληξε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και 1% κυρίως από το αφορολόγητο το 2020. Επιστρέφουν το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ημερομηνία.

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατέληξε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και 1% κυρίως από το αφορολόγητο το 2020. Επιστρέφουν το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ημερομηνία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως επετεύχθη μεγάλη πρόοδος, έπειτα από αλλαγή στρατηγικής και εντατικοποίηση στις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Υπάρχει συμφωνία στα βασικά θέματα των μεταρρυθμίσεων, μένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες, σημείωσε και εξήγησε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα περιλαμβάνει μέτρα 1% ΑΕΠ μέτρα από το ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ, κυρίως από το αφορολόγητο το 2020.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα, είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και «αντίμετρα» υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να φτάσουν στο SLA το ταχύτερο δυνατόν, σημείωσε και πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί χαιρέτισε τη συμφωνία έπειτα από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων και δήλωσε: «Έχουμε καταρχήν συμφωνία για την Ελλάδα. Οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν γρήγορα στην Αθήνα. Περιμένουμε το SLA» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που βαραίνει την ελληνική οικονομία για πολύ καιρό και κάνει δύσκολη την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθεια και σημείωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι έξι φορές πάνω από το στόχο. Ελπίζουμε, είπε, ότι θα πιαστούν οι στόχοι για φέτος και το 2018.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία για μέτρα 1+1% «ισορροπημένη» και τόνισε ότι η προοπτική είναι συμμετρικά η χώρα να πάρει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ανέφερε ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα μια τεχνική συμφωνία και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει σύντομα να προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions, γιατί όσο περνά ο καιρός τα πράγματα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα για την ελληνική οικονομία, και ειδικά στον τραπεζικό τομέα. «Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε» είπε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως «υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» και χαιρέτισε την έκβαση του σημερινού Eurogroup.

«Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» πρόσθεσε. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024