Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 42,3 εκατ. ευρώ το 2016

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 42,3 εκατ. ευρώ το 2016

Αποκατάσταση της κερδοφορίας το 2016 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων και της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου πέτυχε η Alpha Bank, η οποία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 42,3 εκατ. ευρώ.

Αποκατάσταση της κερδοφορίας το 2016 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων και της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου πέτυχε η Alpha Bank, η οποία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 42,3 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο συστημικός όμιλος, τα Κύρια Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1.190,6 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του ενεργητικού κατά 4,4 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας.

Σε γραπτή του δήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε ότι «το 2016 επιτύχαμε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές προβλέψεις 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το υψηλότερο Καθαρό Περιθώριο Τόκων και η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα ενίσχυσαν τα οργανικά μας αποτελέσματα, ενώ διατηρήσαμε την ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση και προχωρήσαμε σε περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού».

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Alpha Bank από τις Κεντρικές Τράπεζες σημείωσε πως «μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίσαμε να διαφοροποιούμε τις πηγές χρηματοδοτήσεώς μας, αντλώντας κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς».

Πρόσθεσε δε ότι κατά το 2016, «σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, ως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρήσαμε με επιτυχία στην αποεπένδυση από μη κύριες δραστηριότητες στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο κ. Μαντζούνης υπογραμμίζει πως «σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, ενώ θέσαμε τους στόχους για τη μείωση του συνόλου τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και η πλήρης και ορθή εφαρμογή των αναμενομένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει σημαντικά η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως».

Τα αποτελέσματα

Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσεως το 2016 και ανήλθε σε 2,9%.

Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 48,2% από 50,2% το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, καταγράφηκε ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσεως κατά 30 μονάδες βάσεως σε τριμηνιαία βάση, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας (CET1) στο 17,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.

Η κεφαλαιακή θέση επηρεάζεται θετικά από τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και την περαιτέρω μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τραπέζης αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσεως σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.

Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανέρχονται σε 8,7 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώνεται σε 5,66.

Εξάλλου, σημειώθηκαν σημαντικές εισροές καταθέσεων 1,4 δισ. το δ’ τρίμηνο 2016, τάση που ανεστράφη, εν μέρει, στις αρχές του 2017, λόγω εποχικότητας αλλά και αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως.

Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το δ’ τρίμηνο 2016 κατά 2,5 δισ. σε 18,3 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων, της μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και της ολοκληρώσεως της συναλλαγής τιτλοποιήσεως δανείων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

Τον Δεκέμβριο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ., μειωμένη κατά 6,5 δισ. από τον Δεκέμβριο 2015. Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση.

Οι επισφάλειες

– Οι νέες Καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση με τον δείκτη Καθυστερήσεων να ανέρχεται σε 38,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.

Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 69%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Καλύψεως των Δανείων σε Καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 125%.

Επιπλέον, σημειώθηκε πτώση των νέων Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 77% σε ετήσια βάση για το 2016.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 27,7 δισ.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το δ’ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 303,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 201 μονάδες βάσεως, ενώ για το 2016, συνολικά, οι προβλέψεις αντιστοιχούν σε 191 μονάδες βάσεως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024