Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στον «αέρα» 150.000 εκκρεμείς συντάξεις – Διαψεύδει το υπ. Εργασίας

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, εξαιτίας των οποίων φαίνεται να χάνεται η διορία του Οκτωβρίου για την καταβολή 150.000 παλιών και νέων συντάξεων που εκκρεμούν, καταγράφονται σε έγγραφο - σοκ του νέου φορέα. Η αδυναμία αυτή ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για το σκοπό αυτό. Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι η διορία είναι «πλήρος εφικτός στόχος». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, εξαιτίας
των οποίων φαίνεται να χάνεται η διορία του Οκτωβρίου για την καταβολή
150.000 παλιών και νέων συντάξεων που εκκρεμούν, καταγράφονται σε
έγγραφο – σοκ του νέου φορέα, που είδε το φως της δημοσιότητας. Η αδυναμία αυτή ναρκοθετεί την εκταμίευση
των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για το σκοπό αυτό.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το
υπουργείο Εργασίας αναφέρει: «H εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνιστά πλήρως εφικτό στόχο».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις. Παράλληλα, αναφέρει ότι έως τα μέσα Απριλίου, θα έχουν διεκπεραιωθεί και καταβληθεί 3.500 εφάπαξ.

Τι απαντά ο ΕΦΚΑ

Επίσης, σε ανακοίνωση του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι είναι εφικτός ο στόχος για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Σημειώνεται ότι καθήκον και υποχρέωση της διοίκησης αποτελεί η εποπτεία των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Σημειώματα, όπως αυτό που επικαλείται το δημοσίευμα, με τα οποία επισημαίνονται τα θέματα που η διοίκηση απευθύνει στα στελέχη προς αντιμετώπιση, αποτελούν απόδειξη χρηστής διοίκησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διεκπεραίωση των συντάξεων που εκκρεμούν προς εκκαθάριση, μέχρι τον Οκτώβριο 2017, στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ παρέχεται η διαβεβαίωση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις. «Με αυτά τα δεδομένα και με τον ρυθμό έκδοσης συντάξεων να αυξάνεται, όσο ομαλοποιείται η λειτουργία του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνεται ότι είναι εφικτός ο στόχος για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, χάρη και στην προσφορά στελεχών και υπαλλήλων του φορέα. Επομένως, τα στοιχεία για τον ρυθμό έκδοσης και καταβολής συντάξεων διαψεύδουν τη διακινούμενη καταστροφολογία», εξηγεί ο ΕΦΚΑ.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Στο έγγραφο (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες.

Παράλληλα, στο έγγραφο γίνεται λόγος για την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών, την αδυναμία αντιμετώπισης επιμέρους προβλημάτων που ανακύπτουν, αλλά και για το γεγονός ότι πολλά υποκαταστήματα λειτουργούν ακόμη με την παλιά συνταγή, δηλαδή ως να μην υπάρχει ΕΦΚΑ, αλλά ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι».

Σημειώνεται, δε, ότι υπάρχει έλλειψη ομαδικότητας αλλά ταυτόχρονα συστήνεται στα στελέχη να αποδεχτούν όλοι την «ενός ανδρός αρχή», με τη φράση ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους είτε όσον αφορά τη στέγαση και τη μετακίνηση προσωπικού είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024