Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού

ΥΠΟΙΚ: Κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού

«H καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού κατά τη μεταφορά τους από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ» διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία τονίζει ότι «στερούνται κάθε βάσης».

«H καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού κατά τη μεταφορά τους από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ» διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία τονίζει ότι «στερούνται κάθε βάσης».

Η μεταφορά των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γίνεται ομαλά και έχει δοθεί παράταση στις παραγραφές των υποθέσεων αυτών, προστίθεται.

«Ειδικότερα, οι λίστες καταθετών εξωτερικού αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικών παραγγελιών και οι οδηγίες για τη μεταφορά και τον περαιτέρω χειρισμό τους λαμβάνονται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό».

«Η μεταφορά 2751 υποθέσεων από το ΣΔΟΕ προς την ΑΑΔΕ έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει από καιρό ολοκληρωθεί η παράδοση από τον ΣΔΟΕ στο γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα των 1196 υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους. Έχει επίσης ρυθμιστεί με το ν. 4410/2016 και η μεταφορά των υπολοίπων υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από τον ΣΔΟΕ προς τη Φορολογική Αρχή.»

» Συνεπώς, μεταφέρεται το σύνολο των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Φορολογική Αρχή χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση είτε απευθείας είτε μέσω του Οικονομικού Εισαγγελέα» σημειώνει το υπουργείου Οικονομικών και συνεχίζει:

«Επιπλέον, για τις υποθέσεις της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρμοδιότητα της Φορολογικής Αρχής θεσπίστηκε τριετής παράταση παραγραφής. Επίσης παρατάθηκε κατά ένα έτος από τη λήξη τους οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου υποθέσεις που έληγαν την 31-12-2016 αλλά έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

ΑΑΔΕ: Από εισαγγελείς η διαβίβαση υποθέσεων από το ΣΔΟΕ

Απάντηση στα ίδια δημοσιεύματα είχε εκδώσει νωρίτερα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζοντας τα εξής:

«Σχετικά με τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ, που σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 πρέπει να διαβιβαστούν από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ, η θέση της ΑΑΔΕ, η οποία διατυπώθηκε στις σχετικές συζητήσεις με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία αυτή, είναι ότι, λόγω της φύσης και της σπουδαιότητάς τους, οι υποθέσεις, που είχαν διαβιβαστεί από τους εισαγγελείς στο ΣΔΟΕ, πρέπει να διαβιβαστούν στην Ανεξάρτητη Αρχή υποχρεωτικά και αναγκαία από τους εισαγγελείς και όχι απευθείας από το ΣΔΟΕ, με τη συνήθη διαδικασία των υπολοίπων υποθέσεων, προκειμένου οι εισαγγελείς, προτού τις διαβιβάσουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, να έχουν πλήρη γνώση της πορείας της κάθε υπόθεσης κατά το χρόνο παράδοσής της από το ΣΔΟΕ.»

» Επ’ αυτού του θέματος, δεν έχει διατυπωθεί καμία διαφωνία από τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία της παράδοσης των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.»

» Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βρίσκονται – όπως πάντα – σε καθημερινή και στενή συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές για την παραλαβή και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση κάθε υπόθεσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024