Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αξιολόγηση: Θολό το τοπίο μετά το μαραθώνιο στις Βρυξέλλες

Αξιολόγηση: Θολό το τοπίο μετά το μαραθώνιο στις Βρυξέλλες

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της πολύπαθης αξιολόγησης. Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Βρυξελλών ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα. «Κάποια πρόοδο» είδε ο εκπρόσωπος του ESM, «δύο τρία εκκρεμή ζητήματα» πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της πολύπαθης αξιολόγησης.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Βρυξελλών ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα. Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όχι όμως σε ενεργειακά και εργασιακά.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε στην «Καθημερινή» πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνιζαν ότι «απομένουν δύο έως τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα, που τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, παρέμεινε μετά το άκαρπο Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Την άποψη ότι σημειώθηκε «κάποια» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε εκπρόσωπος του ESM: «Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.»

Το ΔΝΤ από την πλευρά του σημειώνει ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε στο στάδιο της επίτευξης συμφωνίας», παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέφρι Ράις διευκρίνισε ότι παραμένουν διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι «κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Πάντως, η διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες δεν συνδέεται με τη στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης, προσέθετε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ και τους ομολόγους του εν όψει επετειακής Συνόδου της ΕΕ στη Ρώμη.

Ο κ. Τσίπρας ζητά απάντηση για το κατά πόσο το κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά εργασιακά και συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει και για την Ελλάδα.

Πάντως, από την επιστολή δεν δημιουργείται η εικόνα ότι η Αθήνα δεν θα υπογράψει τη Διακήρυξη.

»» Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή Τσίπρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024