Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: Αναζητώντας και πάλι την πολιτική λύση

Eurogroup: Αναζητώντας και πάλι την πολιτική λύση

Πολιτική λύση στα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί διέξοδος στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Μειωμένες οι προσδοκίες για ουσιαστικό αποτέλεσμα τη Δευτέρα, αμφιβολίες και για ολοκλήρωση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Επόμενο ορόσημο τίθεται το Eurogroup της 22ας Μαΐου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στη Γαλλία.

Πολιτική λύση στα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί διέξοδος στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Μειωμένες οι προσδοκίες για ουσιαστικό αποτέλεσμα τη Δευτέρα, αμφιβολίες και για ολοκλήρωση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Επόμενο ορόσημο τίθεται το Eurogroup της 22ας Μαΐου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στη Γαλλία.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, τότε αποδυναμώνεται το επιχείρημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, ότι οι Ευρωπαίοι θα δίσταζαν να έχουν σε εξέλιξη τις εκλογικές διαδικασίες στα κράτη τους έχοντας ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά ζητήματα, ώστε τη Δευτέρα στο Eurogroup να αναζητηθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο σε όσα δεν έχουν συμφωνηθεί στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων.

Στη χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, έκλεισαν ζητήματα που είχαν προχωρήσει ήδη από τις συνομιλίες στο Hilton, δηλαδή το υπερταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Παραμένουν ανοιχτά για το Eurogroup το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά.

«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση» παραδέχτηκε κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, σημειώνοντας πάντως πως ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη.

«Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» δήλωσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα: «Καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».

Ειδικά για τα ενεργειακά, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έκανε τους θεσμούς να προχωρήσουν τις απαιτήσεις τους ένα βήμα παραπέρα από την ανυποχώρητη θέση τους για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ζητώντας τώρα άμεση έναρξη της διαδικασίας εκποίησής τους.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε πλήρες αδιέξοδο και υποχρέωσε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να παραπέμψει το θέμα στον πρωθυπουργό αφενός για να αποφευχθεί μια συνολικότερη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και αφετέρου για να δρομολογηθεί η πολιτική διαχείριση του θέματος, ειδικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη στην απαίτηση για αύξηση στο όριο των ομαδικών απολύσεων, όπως και στην απαίτηση για αυξημένες προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών, ενώ διεκδικεί σθεναρά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για τις συντάξεις οι δανειστές ζητούν η μείωση να γίνει μεμιάς το 2020, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή περικοπή.

Ν.Σ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024