Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Κομισιόν «στηρίζει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα»

Η Κομισιόν «στηρίζει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα»

Την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα και το διαρκές ενδιαφέρον της Επιτροπής για τις κοινωνικές επιπτώσεις των Μνημονίων στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα και το διαρκές ενδιαφέρον της Επιτροπής για τις κοινωνικές επιπτώσεις των Μνημονίων στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Η δήλωση του κ. Καρβούνη, είναι διευκρινιστική της απαντητικής επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ερώτηση δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ζητούσαν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο οι συλλογικές συμβάσεις να αναδειχτούν σε ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που βοηθά την Ελλάδα να προάγει ουσιαστικά τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή», επισημαίνει στη δήλωσή του, ο κ. Καρβούνης και τονίζει ότι «οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του περιεχομένου της επιστολής είναι τελείως αβάσιμη».

Η δήλωση του κ. Καρβούνη έχει ως εξής:

«Με αφορμή την ερμηνεία που δίνεται από μερίδα του τύπου στην απάντηση του Προέδρου Γιούνκερ, σε επιστολή/αίτημα δύο μελών του Ευρωκοινοβουλίου για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου διευκρινίζουμε ότι:

α) Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει ήδη δηλώσει την υποστήριξή του προς τις συλλογικές συμβάσεις στο παρελθόν, μάλιστα σε κοινή δήλωση με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015.

β) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν εκείνη και η μόνη που προέβη σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου.

γ) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν εκείνη που εξασφάλισε ότι ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα ασχολείτο με τα ζητήματα αυτά, ακριβώς για να διασφαλιστεί η τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου και οι βέλτιστες πρακτικές.

Τα Μνημόνια Συνεννόησης αποτελούν αυτόνομες πράξεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή προάγει και δεσμεύεται από τις κοινές αξίες και αρχές που έχουν ενσωματωθεί στις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο οι συλλογικές συμβάσεις να αναδειχτούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που βοηθά την Ελλάδα να προάγει ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας, κοινή ευημερία και κοινωνική συνοχή.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του περιεχομένου της επιστολής είναι τελείως αβάσιμη».

«Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση»

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντοτε σαφές ότι όταν εφαρμόζεται ένα Μνημόνιο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δύο ευρωβουλευτές που αποκάλυψε χθες το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην οποία γινόταν λόγος για μη υποχρεωτική συμβατότητα των μνημονιακών μέτρων με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν σημείωσε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επισημάνει τη στήριξή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κοινωνικό διάλογο στο παρελθόν, και παρέπεμψε στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2015.

Επιπλέον, ο Αλ. Βίντερστάιν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι η δικαιοσύνη και οι κοινωνικές πτυχές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη συμφωνία και γι’ αυτό συνέταξε μια εκ των προτέρων αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής προσέθεσε πως αυτή η ισχυρή προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα μεταφράστηκε μετά σε πολιτικές επιλογές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου και οι οποίες ενισχύουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.ο.κ

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Βίντερστάιν υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πρότεινε, και έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές, οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης, που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). «Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Βίντερστάιν τόνισε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται σε αυτά που ανακοίνωσε επί του θέματος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως η ουσία είναι ότι «για την Επιτροπή ήταν πάντοτε σαφές ότι όταν εφαρμόζεται ένα Μνημόνιο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024