Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δείχνει και ο Σόιμπλε

Προς συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δείχνει και ο Σόιμπλε

«Η Ευρωζώνη πάει καλά και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», δήλωσε ο Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών. Η Ελλάδα πάντα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, σημείωσε, μαλακώνοντας τους τόνους. Δήλωσε δε σίγουρος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το στοίχημα είναι η επιστροφή των θεσμών, συμφωνούν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, μετά το mini Eurogroup, όπου η Ελλάδα φέρεται να δέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019.

«Η Ευρωζώνη πάει καλά και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών. Δήλωσε δε σίγουρος για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το στοίχημα είναι η επιστροφή των θεσμών το γρηγορότερο δυνατό, συμφωνούν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, μετά το mini Eurogroup, όπου η Ελλάδα φέρεται να δέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019, ακριβώς για να διευκολύνει την επιστροφή των θεσμών.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ήδη από το πρωί σήμερα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτυπωθεί στη γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup η όποια πρόοδος στις συζητήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταγραφεί γραπτώς και ένα χρονοδιάγραμμα -έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου- με βάση το οποίο θα καθορίζεται αφενός η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και αφετέρου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Κι αυτό διότι στο Μαξίμου υπάρχει ο φόβος πως ενδέχεται να μην τηρηθούν οι προφορικές συμφωνίες, ενώ θα έχει ήδη υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί. Άρα εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το «ή όλα ή τίποτα» από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να αποφύγει μια «παγίδα» να ψηφίσει μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.


Σόιμπλε: Δεν είναι το χρέος το κύριο πρόβλημα

Ρίχνοντας τους τόνους και «μαλακώνοντας» τη στάση του, τακτική που εγκαινίασε με τη συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σημείωσε ότι η Ελλάδα πάντα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από όσο έχουμε υπολογίσει, αλλά θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Άλλωστε, όπως σημείωσε, όλοι επιθυμούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία.

«Δεν περιμένω κάποια συνταρακτική εξέλιξη σχετικά με το σχέδιο διάσωσης σήμερα, αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να κάνει η Ελλάδα», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δανειστές έχουν καταλήξει σε κοινή θέση για το ελληνικό ζήτημα, δηλώνοντας σίγουρος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επανέλαβε πάντως την πάγια άποψή του ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η επιστροφή της ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας.

«Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» οριστικό, διευκρίνισε ο Σόιμπλε.

«Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε» είπε.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτος στόχος μου να επιστρέψουν οι θεσμοί

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες μετά το mini Eurogroup που προηγήθηκε με τη συμμετοχή των θεσμών και των υπουργών Ευ.Τσακαλώτου και Γ.Χουλιαράκη.

«Κάναμε εντατική προσπάθεια για να καλύψουμε το έδαφος που απαιτείται (για την επιστροφή των θεσμών), στο Eurogroup θα φανεί αν πετύχαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Αυτός είναι ο στόχος μου. Να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, για να συζητήσει όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως είπε, όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, θα δούμε όλο το πακέτο, περιλαμβανομένου του χρέους, που δεν θα είναι σήμερα στην ατζέντα. Όπως ανέφερε, ήδη έχει ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο ένα πρώτο πακέτο για το χρέος, θα επανέλθουμε σε αυτό στο τέλος του προγράμματος.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ»

«Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου. Δεν κάνω όλη αυτή την άσκηση για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα ως Ευρωπαίοι. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι με το ΔΝΤ», δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά».

«Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Να δουν οι έλληνες φως στο τούνελ της λιτότητας

Την πεποίθηση ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι «θετική» και πως θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Περιμένω ότι η συζήτηση σήμερα θα επιτρέψει να γυρίσουν το συντομότερο οι θεσμοί στην ελληνική πρωτεύουσα και να φτάσουμε στην ‘παγκόσμια συμφωνία’ για την αξιολόγηση» δήλωσε ο -πάντα αισιόδοξος- Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Οι Ελληνες πρέπει να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας, επανέλαβε ο Π.Μοσκοβισί. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε καλή δουλειά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δούλεψε εντατικά, έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων και είμαι αισιόδοξος».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προθεσμίες και τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν ο Μοσκοβισί είπε ότι «αν αποφασίσουμε σήμερα τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν την επιστροφή της αποστολής των θεσμών, κάτι που ελπίζω και θεωρώ πιθανό και εφικτό, θα σημαίνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, και ότι σημειώνεται πρόοδος, αν και πολλή δουλειά πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο», καθώς έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Στη συνέχεια τόνισε πως η «επιτυχία» του προγράμματος έγκειται στην επιστροφή της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, επιτρέποντας στους Έλληνες να δουν «το φως στην άκρη του τούνελ» χωρίς λιτότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ και πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΔΝΤ να εγκαταλείψει το πλοίο».

«Το ΔΝΤ είναι ένας καλός εταίρος για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι εκλογές δεν είναι ποτέ ρίσκο, είναι Δημοκρατία, σχολίασε για τον εκλογικό κύκλο που αρχίζει στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit.

Την ανάγκη για «μία καλή λύση» στο ελληνικό ζήτημα, έναντι μίας «γρήγορης λύσης», υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Όπως ανέφερε, οι εκλογές σε διάφορες χώρες της ΕΕ μπορούν να προκαλέσουν «προβλήματα» στην προσπάθεια εξεύρεσης καλών λύσεων, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η αιτία για «μισές λύσεις».

«Ας επικεντρωθούμε στην εξεύρεση καλής λύσης με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα», τόνισε, σημειώνοντας πως παρόλο που είναι καλοδεχούμενη μία συμφωνία το συντομότερο, η «σημαντική ημερομηνία» είναι τον Ιούνιο, οπότε η Ελλάδα έχει δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Την άποψη ότι η Ελλάδα οδεύει προς την «σωστή κατεύθυνση», αλλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και στις «δύο πλευρές του τραπεζιού» υπογραμμίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικομικών, Πήτερ Κάζιμιρ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter. O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρει επίσης πως είναι «θετικό» το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα» από το τρίτο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνει: «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται».

Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνει πως από τη δική του εμπειρία, η Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που κανείς «επιθυμεί να αποφύγει στην προεκλογική καμπάνια».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024