Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΦΕΕ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με Grexit από τα καινοτόμα φάρμακα

ΣΦΕΕ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με Grexit από τα καινοτόμα φάρμακα

Την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για επικείμενα μέτρα που δεν εξοικονομούν πόρους, βάζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε σωτήριες θεραπείες και εξορίζουν την καινοτομία.

Την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για επικείμενα μέτρα που δεν εξοικονομούν πόρους, βάζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε σωτήριες θεραπείες και εξορίζουν την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνέντευξης Τύπου που παραθέτει ο ΣΦΕΕ για το θέμα, σε διάστημα δύο μηνών, καταγγέλλει ότι το υπουργείο Υγείας έχει περιοριστεί σε προφορικές ανακοινώσεις σχετικά με τις προθέσεις του για τη νέα φαρμακευτική πολιτική της χώρας σε επαφή που είχε με αντιπροσωπεία του συνδέσμου στις 19 Ιανουαρίου.

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, την είσοδο στο ελληνικό σύστημα αποζημίωσης των νέων φαρμάκων για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, αφού πρώτα αυτά θα έχουν αξιολογηθεί θετικά σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ισπανία) οι οποίες διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA).

«Αυτό πρακτικά σημαίνει καθυστέρηση δύο ως και τέσσερα χρόνια για να έρθει μια καινοτόμος θεραπεία στην Ελλάδα, και μάλιστα για ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουν. Επίσης, κάθε χώρα αξιολογεί και εντάσσει στο σύστημα της φάρμακα, ανάλογα με τις δικές τις νοσολογικές ανάγκες και τα δικά της ξεχωριστά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Πως λοιπόν η Ελλάδα θα αποζημιώσει ένα νέο φάρμακο για τη μεσογειακή αναιμαία για παράδειγμα, όταν η Σουηδία δεν έχει αξιολογήσει ένα τέτοιο σκεύασμα αφού δεν την αφορά η πάθηση; Πως θα βρει στοιχεία για την αξιολόγηση φαρμάκων στην Ιταλία και την Ισπανία, όταν οι χώρες αυτές δεν δημοσιοποιούν τέτοιου είδους πληροφορίες;», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιπλέον το ελληνικό υπουργείο Υγείας δεν διευκρινίζει τι σημαίνει πρακτικά η θετική αξιολόγηση στις έξι χώρες, δηλαδή αν πρόκειται για μερική ή ολική αποζημίωση. «Ο ρόλος της αξιολόγηση στις χώρες αυτές είναι συμβουλευτικός και όχι καθοριστικός για την είσοδο του σκευάσματος στο σύστημα Υγείας. Αντίθετα, στην Ελλάδα έτσι όπως αφήνει το υπουργείο Υγείας να εννοηθεί, η αξιολόγηση θα παίζει καταλυτικό ρόλο στο αν θα αποζημιώνεται το φάρμακο ή όχι», εξήγησε.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ διερωτήθηκε ποια η αναγκαίοτητα του συστήματος των έξι χωρών όταν η Ελλάδα έχει μνημονιακή υποχρέωση να αποκτήσει Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας μέχρι το τέλος του 2017. «Η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει με δικά της κριτήρια, βάσει των δικών της δημογραφικών χαρακτηριστικών και νοσολογικής συχνότητας, ποια φάρμακα χρειάζεται να έχει και ποια όχι. Ή τουλάχιστον να συγκρίνεται με όμοιες χώρες», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, Πάνος Καναβός, σε πρόσφατη γνωμοδότησή του για το θέμα έχει υπογραμμίσει ότι «είναι αδύνατη η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς οι χώρες που προτείνονται έχουν πολύ διαφορετικές διαδικασίες με σημαντικές ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζουν τον μηχανισμό HTA και επιπλέον δεν αξιολογούνται όλα τα φάρμακα σε αυτές τις χώρες».

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα απαιτούνται σήμερα κατά μέσο όρο 21 μήνες για να εγκριθεί ένα νέο φάρμακο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,9 μήνες. Την τριετία 2014-16 κυκλοφόρησαν στη χώρα μας 43 νέα φάρμακα που αφορούν στον καρκίνο και άλλες σπάνιες παθήσεις, εκ των οποίων σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ κανένα δεν πληροί την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης HTA από τις έξι χώρες που προτείνει το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι και τα άλλα προτεινόμενα μέτρα πλήττουν τη βιωσιμότητα του κλάδου Φαρμάκου καθώς η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έχει υποστεί μείωση, τα τελευταία χρόνια, κατά 60%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα κάτω από το 50% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Για το 2017, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει καθοριστεί στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ απεδείχθη περίτρανα το 2016 ότι ο κλειστός προϋπολογισμός των 570 εκατ. ευρώ είχε οριστεί αυθαίρετα αφού η πραγματική δαπάνη ανήλθε σε περίπου 853 εκατ. ευρώ, δηλαδή 49,6% (283 εκατ.) υψηλότερα από το όριο του κλειστού προϋπολογισμού. Την ανεξέλεγκτη υπέρβαση την καλύπτουν από τη μία οι ασθενείς (από το 9% το 2009 η μέση συμμετοχή ανήλθε στο 26% το 2015) και από την άλλη οι εταιρίες, που με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές να χρηματοδοτούν το 25% των φαρμακευτικών δαπανών. Δηλαδή, τη χρήση ενός στα τέσσερα φάρμακα την καλύπτει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, με clawback και rebates εκτός ελέγχου, αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα μειώσουν το clawback κατά 30% το 2017 -που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση- στην πραγματικότητα μεταφέρει τη μείωση από το clawback στο αυξημένο rebate.
«Έτσι δημιουργούνται συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, και δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο. Με το μέτρο της επιβολής 25% επιπλέον προκαταβολικής έκπτωσης (rebate) στα νέα φάρμακα, η συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων θα ανέλθει σε ποσοστό άνω του 60% (rebate όγκου 20% συν rebate 25% νέων φαρμάκων συν 17% clawback. Όλα αυτά διαμορφώνουν επικίνδυνες για τον ασθενή και τη δημόσια υγεα συνθήκες, κάνοντας τις φαρμακευτικές εταιρίες να λειτουργούν πέραν των ορίων αντοχών τους. Το Φάρμακο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την Υγεία και την Οικονομία αλλά ως επένδυση. Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν θα μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ούτε να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το φάρμακο είναι η λύση και όχι το πρόβλημα της Υγείας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024