Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για το Eurogroup

Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για το Eurogroup

Πυρετός διαβουλεύσεων σημειώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με στόχο να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα. Οι εκκρεμότητες που παραμένουν δημιουργούν ένα κλίμα ασάφειας, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις συναντήσεις προετοιμασίας που έχει στις Βρυξέλλες εν όψει της συνεδρίασης.

Μια εκκρεμότητα με το ΔΝΤ -όμως ο διάβολος κρύβεται και στις εκκρεμότητες- υπήρχε ώς αργά το βράδυ στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους δανειστές.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η προσπάθεια γινόταν στην κατεύθυνση του να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις ούτως ώστε σήμερα το πρωί, στην προ-συνάντηση που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες), να γίνει ένα συνολικό πέρασμα στους κεντρικούς άξονες του «πακέτου» για να επιτευχθεί στο Eurogroup πολιτική συμφωνία.

Να σημειωθεί πάντως πως τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πολλές μεταβολές στη διαπραγμάτευση, άλλες προς όφελος της ελληνικής πλευράς, άλλες εις βάρος της, οι οποίες είχαν δημιουργήσει στην κυβέρνηση ένα κλίμα ασάφειας για το εάν είναι δυνατόν να υπάρξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για μια «πυκνή εβδομάδα» σε εξελίξεις, εκτιμώντας ότι τα βαριά θέματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων θα συζητηθούν μεθαύριο στις συναντήσεις της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πιο πιθανό σενάριο για την εξέλιξη του Eurogroup είναι να επέλθει η περιβόητη πολιτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να προχωρήσουν την ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτυπωθεί η πρόοδος στη γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταγραφεί γραπτώς και ένα χρονοδιάγραμμα -έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου-με βάση το οποίο θα καθορίζεται αφενός η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και αφετέρου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Κι αυτό διότι στο Μαξίμου υπάρχει ο φόβος πως ενδέχεται να μην τηρηθούν οι προφορικές συμφωνίες, ενώ θα έχει ήδη υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί. Αρα εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το «ή όλα ή τίποτα» από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να αποφύγει μια «παγίδα» να ψηφίσει μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024