Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επανέρχεται η κυβέρνηση στην πώληση του ΔΕΣΦΑ

Επανέρχεται η κυβέρνηση στην πώληση του ΔΕΣΦΑ

Στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ επανέρχεται η κυβέρνηση σχετικά με το μοντέλο που θα έχει ο νέος διαγωνισμός. Το επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, και ενώ ο τελευταίος είχε μόλις δηλώσει ότι θέση της Κομισιόν είναι η πώληση του 66%.

Στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ επανέρχεται η κυβέρνηση σχετικά με το μοντέλο που θα έχει ο νέος διαγωνισμός. Το επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, και ενώ ο τελευταίος είχε μόλις δηλώσει ότι θέση της Κομισιόν είναι η πώληση του 66%.

Αν και στη συνέντευξη ο επίτροπος κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς τις υπόλοιπες ενεργειακές δεσμεύσεις της χώρας, αποφεύγοντας να μιλήσει για δομικά μέτρα (πώληση μονάδων, Μικρή ΔΕΗ κ.λπ.), εντούτοις σε συνάντηση που είχε αργότερα με φορείς της αγοράς ήταν πιο αποκαλυπτικός.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ), είπε ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές», προειδοποιώντας στην ουσία για τις δομικού τύπου λύσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ.

Όπως επεσήμανε, άλλωστε, η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και υπάρχει σαφές ενεργειακό κεφάλαιο που πρέπει να εφαρμοστεί. Σημειωτέον ότι λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ, το μερίδιό της αντί να μειώνεται, αυξάνεται (89,8% τον Δεκέμβριο αντί για στόχο 87,24%).

Στην κοινή πάντως συνέντευξη με τον Σταθάκη, ο Κανιέτε στάθηκε περισσότερο στη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, λέγοντας ότι η Κομισιόν θέλει να βοηθήσει τη χώρα ώστε να γίνει κόμβος διέλευσης αερίου και ηλεκτρισμού.

Έδωσε μάλιστα έμφαση στα ενεργειακά έργα που μειώνουν την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, δηλαδή τον TAP, τον διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την προώθηση του αγωγού East Med που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη, όπως επίσης με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι τα ενεργειακά θέματα δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προσθέτοντας πως οι στόχοι για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% μέχρι τα τέλη του 2019 έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024