Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ESM: Σοβαρές οι ανησυχίες των θεσμών για τον μποναμά Τσίπρα

ESM: Σοβαρές οι ανησυχίες των θεσμών για τον μποναμά Τσίπρα

Τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλεί ο ESM να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας για σοβαρές ανησυχίες των θεσμών σχετικά με τη συμβατότητα των παροχών που εξήγγειλε ο Αλ.Τσίπρας με τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Με την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, μειώνεται η ασφάλεια σχετικά με την επίτευξη των στόχων για το 2016, σημειώνει.

Τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλεί ο ESM να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας για σοβαρές ανησυχίες των θεσμών σχετικά με τη συμβατότητα των παροχών που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Με την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, μειώνεται η ασφάλεια σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, σημειώνει, επικαλούμενος τη προκαταρκτική αξιολόγηση του «μποναμά Τσίπρα» από τους θεσμούς. Η επίδραση σε ότι αφορά τους στόχους για το 2017 και 2018 δεν είναι σημαντική, προσθέτει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο της Ελλάδας για χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, αλλά και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό, προκαλούν σημαντική ανησυχία στους θεσμούς, σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση των μέτρων που υπέβαλαν στον ESM, την Πέμπτη.

Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου «σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο για την διαδικασία όσο και για την ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις».

«Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το «μαξιλάρι ασφαλείας» σε ότι αφορά την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους δημοσιονομικούς στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που μετέχουν και στον ESM, θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου, επισημαίνει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη ότι το κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη από την ελληνική Βουλή.


Α.Τ

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024