Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Ο καβγάς για άλλα μέτρα γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ - θεσμών

Τσακαλώτος: Ο καβγάς για άλλα μέτρα γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ – θεσμών

Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά. Σε παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι για την μετά το 2018 περίοδο το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μιλούν για 3,5%.

Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά. Σε παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι για την μετά το 2018 περίοδο το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μιλούν για 3,5%. «Ο καβγάς για τον «κόφτη» και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», δήλωσε. Παράλληλα, επιβεβαίωσε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το 2019 ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίσει όσα είπε ο αναπληρωτής του: «Το σημαντικότερο πράγμα που ακούστηκε ήταν αυτό που είπε ο κ. Χουλιαράκης. Δεν νομίζω ότι του διέφυγε και μίλησε για 4,5 δισ. ευρώ. Αλλά ούτως ή άλλως μας έχετε κοστίσει πανάκριβα. Είναι φανερό ότι απέρχεστε. Το πότε δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην κάνετε περισσότερο κακό στον τόπο», τόνισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ.

Ο κ. Τσακαλώτος έλαβε τον λόγο και είπε ότι «ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σας εξηγήσω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον περασμένο Μάιο: υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης των μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους Θεσμούς και από την άλλη το ΔΝΤ». «Λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε, το 2018 θα φτάσουμε στο 1,5% πλεόνασμα, ενώ οι Ευρωπαίοι και εμείς λέμε 3,5%. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν γιατί και δεν θέλανε κόφτη, ενώ το ΔΝΤ το αντίθετο», είπε και σημείωσε ότι η διαφορά σε όσα ζητούν οι δυο πλευρές είναι ότι το ΔΝΤ για το 2018 ζητά 300 εκ. ευρώ ενώ οι ευρωπαίοι 200 εκ. ευρώ.

Αναφερθείς ωστόσο στην μετά περίοδο είπε ότι το ΔΝΤ δεν άλλαξε ποτέ την θέση του για 1,5% πλεόνασμα και εξήγησε ότι «ο καβγάς για τον κόφτη και αν πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρχει ένας άλλος μηχανισμός, είναι επειδή υπάρχει η μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και εμάς».

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024