Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4ο μνημόνιο, αλλά...

Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4ο μνημόνιο, αλλά…

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ωστόσο διπλωματικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από την Αθήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που θα συνοδεύουν τυχόν δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ωστόσο διπλωματικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από την Αθήνα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε ότι η όλη συζήτηση γύρω από δημοσιονομικά μέτρα αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στην πορεία της χώρας μας, εξηγώντας ότι από αυτή την άποψη «έχει νόημα» να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων που θα συνοδεύουν το «δυσμενές σενάριο» για την ελληνική οικονομία.

Με τη διαπραγμάτευσηγια τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Κερέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Κερέ, συμπληρώνοντας ότι αφού μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιπες εβδομάδες του Ιανουαρίου δεν τον ανησυχεί αυτή καθ΄αυτή η ημερομηνία του Eurogroup.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Κερέ άφησε ανοιχτό τοενδεχόμενο μείωσης του στόχουγια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.

Τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως, ο κ. Κερέ αναγνώρισε ότι ο καθορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος ανήκει πρωτίστως στη διαπραγματευτική αρμοδιότητα των ευρωπαίων εταίρων, δηλαδή του Eurogroup, παρά της ΕΚΤ.

Ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΚΤ ότι ηβιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένηκαι για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν και απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα που προκρίνει η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη.

Τέλος, ο κ. Κερέ έριξε εκ νέου «πάγο» στις ελπίδες της ελληνικής πλευράς ότι ολοκλήρωση τς β’ αξιολόγησης και πιθανή ρύθμιση του χρέους συνεπάγονται άμεσηένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωσητης Ευρωτράπεζας (QE).

Υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024