Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει

Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα που προτείνει η ΝΔ για ισόποση μείωση φόρων και πρωτογενών δαπανών, έχει κόστος 4 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς «λεηλασία» στις κοινωνικές δαπάνες ή τις συντάξεις, ή τουλάχιστον χωρίς να αφήσει «μαύρη τρύπα», εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα που προτείνει η ΝΔ για ισόποση μείωση φόρων και πρωτογενών δαπανών, έχει κόστος 4 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς «λεηλασία» στις κοινωνικές δαπάνες ή τις συντάξεις, ή τουλάχιστον χωρίς να αφήσει «μαύρη τρύπα», εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χουλιαράκης, κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η ΝΔ προτείνει:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
  • Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
  • Μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, με κόστος 140 εκατ. ευρώ,
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, την επισκόπηση δαπανών που θέλει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, έχοντας εντοπίσει την δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε κανείς να αντλήσει εξοικονόμηση για να προχωρήσει είτε σε ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, είτε σε μείωση των φόρων.

    «Αν δεν θέλει κάποιος να πάει στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, δηλαδή φάρμακα, αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία, καύσιμα, θέρμανση στα σχολεία, υλικό στα σχολεία, μισθούς και συντάξεις, η δεξαμενή, από την οποία θα μπορούσε κανείς να αντλήσει εξοικονόμηση, είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ» δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι η ΝΔ λέει ότι θα κόψει το 66% των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών.

    «Είναι απολύτως αναξιόπιστο και δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό θα υποχρεωθεί είτε να λεηλατήσει το κοινωνικό κράτος, είτε να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να πάρει το ρίσκο να αφήσει τη χώρα με μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά, αντίστοιχη με τις τρύπες – που είχε συνηθίσει να αφήνει τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2010 και να ρίχνει τη χώρα στην κρίση που την έχει δείξει τώρα»,ανέφερε συμπερασματικά ο Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ακόμα, είπε πως η ΝΔ προσπαθεί να εφαρμόσει ιδέες που υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση. «Δηλαδή επισκόπηση πρωτογενών δαπανών, που το κάνουμε ήδη, μείωση στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που το διεκδικούμε από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση όταν τα δικά τους πλεονάσματα ήταν στο 4,5%» είπε. προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ «δεν ξέρει την σειρά».

    Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του για την μείωση των φόρων και των δαπανών, αφορούν δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση η ισόποση μείωση φόρων και δαπανών φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ τη διετία.

    Προσέθεσε δε, ότι τα υπόλοιπα που είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και το ότι ανεβάζει το κόστος στα 4,5 δισ. ευρώ, έχει να κάνει την διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%.

    «Αυτό το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Δεν καταλαβαίνω σε ποια χώρα ζείτε. Δεν το έχετε ακούσει; Γιατί εκπλήσσεστε;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, και κατέληξε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, που ήταν σε μνημόνιο.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024