Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΤΕΕ: Καταρρέει η οικοδομή στην Ελλάδα

ΤΕΕ: Καταρρέει η οικοδομή στην Ελλάδα

«Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το ΤΕΕ την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών, υπενθυμίζοντας ότι οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα από το 2007 έως το 2016, αποτελώντας τη χειρότερη περίπτωση στην Ευρώπη όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και μεταξύ των «28» μελών της ΕΕ.

«Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών, υπενθυμίζοντας ότι οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα από το 2007 έως το 2016, αποτελώντας τη χειρότερη περίπτωση στην Ευρώπη όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και μεταξύ των «28» μελών της ΕΕ.

Επίσης σε σχέση με τις υποδομές παρατηρείται 62,5% ύφεση του κύκλου εργασιών από το 2008 έως το 2013, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές συρρικνώθηκαν από 3,7% του ΑΕΠ το 2006 σε 1,1% το 2015.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΤΕΕ, με αφορμή την πραγματοποίηση της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2016.

Όπως υπογραμμίζεται, «η κατάσταση αυτή επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας». Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο πρόκειται να αναζητήσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που διαφαίνονται για την ανάκαμψη του κλάδου, που αυτήν τη στιγμή πανευρωπαϊκά είναι σε ύφεση, όμως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάρρευση. Επιπλέον, αναμένεται να εξετάσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι δραστικότερα από αυτά που πρέπει να ληφθούν για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι μία τιμή για τη xώρα, αλλά και χρήσιμη για όλους όσους δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά. Γιατί μπορούμε, μέσα από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς άλλων χωρών, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για να αντεπεξέλθουμε στην κρίση του κλάδου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να τις μελετήσουμε, να τις εφαρμόσουμε και να δουλέψουμε. Εμείς, στο ΤΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνησης για να υπάρξει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σοκ στα ακίνητα και στις κατασκευές. Γίνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποτελεσματικότητα» προσέθεσε.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου (από τις 9:30 έως τις 13:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Χτίζοντας το Μέλλον: Ο δρόμος για την ευμάρεια είναι πάντα υπό κατασκευή» (Building the future: The road to prosperity is always under construction).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024