Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σήμα κινδύνου για το ελληνικό επιχειρείν από τον Ευ.Μυτιληναίο

Σήμα κινδύνου για το ελληνικό επιχειρείν από τον Ευ.Μυτιληναίο

Κίνδυνο να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί λόγω του ακριβού δανεισμού τους και της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων με το εξωτερικό διαβλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος.  Αυτόν τον κίνδυνο αφελληνισμού σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας για την εξεύρεση λύσης ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Κίνδυνο να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί λόγω του ακριβού δανεισμού τους και της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων με το εξωτερικό διαβλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ακριβώς για να μη συμβεί αυτό, πυκνώνουν τα μηνύματα αφενός προς την κυβέρνηση να μην καθυστερήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφετέρου προς τους δανειστές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο αφελληνισμού για το ελληνικό επιχειρείν σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας για την εξεύρεση λύσης ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, από το βήμα εκδήλωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Το παράδειγμα. «Ξέρετε τι συνέβη με την εξαγορά την περασμένη εβδομάδα της ιστορικής υαλουργίας Γιούλα; Αυτός που αγόρασε την εταιρεία δανείστηκε με 1% όταν το χρηματοδοτικό κόστος της Γιούλα ήταν 8%. Είναι συγκλονιστικό, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είχε προβλήματα πλην του υψηλού της δανεισμού» ήταν τα λόγια του Ευάγγελου Μυτιληναίου, θίγοντας το θέμα που καίει περισσότερο αυτή τη στιγμή τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο καιρό δεν θα μείνει καμία εταιρεία, οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Θα δανείζονται χαμηλά, με 0,25%, και το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να σου πληρώνουν τα δάνεια» προσέθεσε ο επιχειρηματίας.

Το μεγάλο ρίσκο χώρας που για αρκετό χρονικό διάστημα κρατά κλειστές τις πόρτες χρηματοδότησης και καθιστά απαγορευτικό το κόστος δανεισμού, είναι το κεφαλαιώδες πρόβλημα για το ελληνικό επιχειρείν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιχειρήσεις ζουν μια ιδιότυπη κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνηση επιμένει ότι γυρίζουμε σελίδα, οι επιχειρηματίες όμως πρέπει να το δουν για να το πιστέψουν. Το μόνο υπαρκτό δεδομένο για την επιχειρηματικότητα είναι ο υψηλός δανεισμός, που αναγκάζει ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις να παίζουν με άνισους όρους απέναντι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, ακόμη και όταν προέρχονται από χώρες που πέρασαν από Μνημόνια όπως η Πορτογαλία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ήταν χθες στο 8,44%, έναντι του 3,24% του αντίστοιχου της Πορτογαλίας, που σημειωτέον θεωρείται υψηλό συγκριτικά με του ευρωπαϊκού Βορρά.

Όσο θα συντηρείται αυτό το ρίσκο χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονται να καίνε τα λιγοστά κεφάλαια που διαθέτουν για να εξυπηρετούν τον δανεισμό τους. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο και αυτό είναι που κάνει επιχειρηματίες όπως ο Μυτιληναίος να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τελικά το 2017 θα είναι καλύτερο, υπό δύο προϋποθέσεις.

  • Η κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα όσα έχει δεσμευτεί και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου.
  • Οι δανειστές να πάψουν να απορρίπτουν κάθε προοπτική διευθέτησης του χρέους πριν από το 2018 και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα δίχως να τα παραβιάζουν.

«Το θέμα του χρέους είναι ζήτημα με ουσία αλλά και ψυχολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

«Σε ένα πράγμα που συμφωνώ με τον Πρωθυπουργό είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι διατηρήσιμη» προσέθεσε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος. «Όλα τα λεφτά για μένα είναι να ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, οπότε το δεκαετές από τα σημερινά επίπεδα του 8% θα πέσει στο 4%, εμείς θα δανειζόμαστε με 2%, και τότε θα λογαριαστούμε με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024