Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στόχος «άμεσα» το πράσινο φως στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA)

Στόχος «άμεσα» το πράσινο φως στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA)

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ευελπιστούν πως θα ανοίξει σύντομα ο δρόμος για τη συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά (CETA), στοχεύοντας στο να ξεπεραστούν οι τελευταίες επιφυλάξεις. Το Βέλγιο πιστεύει πως θα καταφέρει να αποσπάσει σύντομα και τη συμφωνία της Βαλονίας, ενώ η γερμανική πλευρά αναφέρει πως ενδέχεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχουν «απαντηθεί τα ερωτήματα χωρών όπως η Ρουμανία».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ευελπιστούν πως θα ανοίξει σύντομα ο δρόμος για τη συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά (CETA), στοχεύοντας στο να ξεπεραστούν οι τελευταίες επιφυλάξεις.

Το Βέλγιο πιστεύει πως θα καταφέρει να αποσπάσει σύντομα και τη συμφωνία της Βαλονίας, ενώ η γερμανική πλευρά αναφέρει πως ενδέχεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχουν «απαντηθεί τα ερωτήματα χωρών όπως η Ρουμανία».

Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει, όπως σημειώνει το Reuters, ότι προτίθενται να υποστηρίξουν την CETA, η οποία θα συνιστά την πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με χώρα της G7.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου βρίσκεται σε συνομιλίες με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλονίας για το ζήτημα (η υποστήριξη της δεύτερης είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Βέλγιο) και, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Ντιντιέρ Ρέιντιερς, πιστεύει πως «θα είναι μέχρι τη Σύνοδο σε θέση να προχωρήσει».

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Τρίτη πεπεισμένος πως «δεν θα αποτύχει η CETA», στο πλαίσιο της σχετικής συνάντησης στο Λουξεμβούργο.

«Ίσως απαντηθούν σήμερα οι ερωτήσεις κάποιων χωρών, όπως του Βελγίου και της Ρουμανίας, ίσως χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος» είπε.

Η Κομισιόν, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός, «έκανε ένα μεγάλο βήμα προχωρώντας στη διακήρυξη που έδειξε ότι η συμφωνία δεν θα αποδυναμώσει την προστασία των καταναλωτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Τελική έγκριση από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπογραφή της CETA στην ευρω-καναδική σύνοδο της 27ης Οκτωβρίου, στην οποία θα συμμετέχει ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024