Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Συμφωνία ΔΕΣΦΑ – MER για διερεύνηση διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου

Μνημόνιο κατανόησης για τη διερεύνηση των προοπτικών διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και πΓΔΜ υπεγράφη στα Σκόπια μεταξύ του Έλληνα Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER).

Μνημόνιο κατανόησης για τη διερεύνηση των προοπτικών διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) υπεγράφη στα Σκόπια μεταξύ του Έλληνα Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER).

Με βάσει τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης, το οποίο χαιρέτισε με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων που, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της Επικράτειας της πΓΔΜ θα έχει μήκος 110km.

Σε πρώτη φάση, θα συσταθεί κοινή ομάδα στελεχών από τις δύο εταιρείες για την εκπόνηση Τεχνικοοικονομικής Μελέτης για τη βιωσιμότητα του νέου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου .

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει τα εξής: «Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών και στην ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. Το σημαντικό αυτό έργο, της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω ενός νέου διασυνδετηρίου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, μέσω πολλαπλών πηγών φυσικού αερίου, υπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τιμών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.»

»’Αλλη μία φορά αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Το Μνημόνιο από πλευράς ΔΕΣΦΑ υπέγραψε ο πρόεδρος και διιευθύνων σύμβουλος Σωτήριος Νίκας, και από πλευράς της Κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER) ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κ. Miladinov.

Στην τελετή υπογραφής παρέστη ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, Πρέσβης κος Δημήτρης Γιαννακάκης. Επίσης στην συνάντηση παρευρέθηκε από πλευράς της πολιτικής ηγεσία της πΓΔΜ o Υφυπουργός Οικονομίας κος Kristian Delev.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024