Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσπάθεια «υπονόμευσης» βλέπει η Deutsche Bank, ενώ η μετοχή βουλιάζει

Προσπάθεια «υπονόμευσης» βλέπει η Deutsche Bank, ενώ η μετοχή βουλιάζει

Η τράπεζα έχει γερά θεμέλια, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει μετά τη βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψαν οι μετοχές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας. Μιλά για προσπάθεια υπονόμευσης και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης σχετικα με το πρόστιμο στις ΗΠΑ δεν δικαιολογεί τις πιέσεις στη μετοχή.

Η τράπεζα έχει γερά θεμέλια, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει μετά τη βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψαν οι μετοχές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, εν μέσω νέων ανησυχιών για τη σταθερότητά της. Μιλά για προσπάθεια υπονόμευσης και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης σχετικα με το πρόστιμο στις ΗΠΑ δεν δικαιολογεί τις πιέσεις στη μετοχή.

Ο Τζον Κράιαν είπε ότι κατανοεί πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν από τις εκτεταμένες εικασίες στα μέσα ενημέρωσης ότι μερικοί πελάτες επενδυτικών ταμείων (hedge fund) μείωσαν την έκθεσή τους στον όμιλο, αλλά είπε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. πελάτες.

«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζομένους, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

«Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Η άμεση αιτία της αναταραχής στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Deutsche είναι ένα πρόστιμο – το οποίο αμφισβητεί η Deutsche – ύψους έως 14 δισεκ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της Deutsche Bank, ανέφερε ο Κράιαν στην επιστολή.

Επιμένουν οι φήμες για απόσυρση hedge funds

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, μεγάλο ασιατικό hedge fund έχει αποσύρει τις τελευταίες δυο μέρες τις εγγυήσεις του από την Deutsche Bank, που ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια, ενώ ένα ακόμα fund με μικρό ποσό στην τράπεζα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όμως δεν έχει ακόμα αποσυρθεί.

Άλλη πηγή με γνώση της εξέλιξης δήλωσε πως είναι σύνηθες να υπάρχουν διακυμάνσεις στα υπόλοιπα των πελατών hedge funds και πως οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό των άνω των 800 πελατών της τράπεζας στον τομέα των hedge funds.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα η Deutsche Bank επανέλαβε πως οι εμπορικοί της πελάτες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικοί, ωστόσο στέλεχος της τράπεζας παραδέχθηκε πως υπάρχει «θέμα εικόνας».

«Είμαστε σίγουροι πως η μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν πλήρη κατανόηση της σταθερής οικονομικής μας θέσης, του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της νομικής διαδικασίας στις ΗΠΑ και της προόδου που επιτελούμε στη στρατηγική μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Deutsche Bank.

Μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος του τομέα hedge fund της Deutsche, Barry Bausano, δήλωσε πως το τμήμα prime brokerage, το οποίο εξυπηρετεί τα hedge funds, «εξακολουθεί να είναι πολύ κερδοφόρο», όμως είναι σαφές πως «έχουμε πρόβλημα αντίληψης».

Ο Fabrizio Camelli, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της τράπεζας, είπε στη Sueddeutsche Zeitung πως η Deutsche προσπαθεί να καθησυχάσει τους πελάτες και πως δεν έχει παρατηρηθεί «κάποια αξιοσημείωτη εκροή κεφαλαίων πελατών».

«Φυσικά, κάποιοι από τους πελάτες μας ρωτούν τι συμβαίνει με την Deutsche Bank αυτή τη στιγμή. Τους λέμε πως τα πάμε καλύτερα απ’ όσο φαίνεται απέξω».

Σημειώνεται πως χθες, το Bloomberg μετέδωσε πως περίπου 10 hedge funds έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη γερμανική τράπεζα. Τα hedge funds τα οποία εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της Deutsche Bank έχουν αποσύρει πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα και θέσεις που έχουν στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Όπως σημείωνε το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας, αν και η πλειοψηφία των 200 περίπου πελατών της Deutsche Bank στο τμήμα εκκαθάρισης παραγώγων δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση, ορισμένα funds μετέφεραν αυτή την εβδομάδα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες εταιρείες.

Τα Millennium Partners, Capula Investement Management και Rokos Capital Management είναι μεταξύ των 10 hedge funds που έχουν κόψει την έκθεσή τους, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο πρακτορείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024