Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γ.Κατρούγκαλος παρουσιάζει το πόρισμα των Σοφών για τα εργασιακά

Ο Γ.Κατρούγκαλος παρουσιάζει το πόρισμα των Σοφών για τα εργασιακά

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά παρουσιάζει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό έχουν χαρακτηριστεί υποστηρικτικές προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τι αναφέρει το πόρισμα για τα «καυτά» ζητήματα των απολύσεων και της εργασίας μειωμένου ωραρίου, καθώς και για τον κατώτατο μισθό.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά παρουσιάζει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό έχουν χαρακτηριστεί υποστηρικτικές προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία θα αρχίσει εντός του Οκτωβρίου (πιθανότατα μετά τις 17/10), στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το πόρισμα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Σοφών προτείνει κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις και θεσμοθέτηση της δυνατότητας για εργασία μειωμένου ή και μηδενικού ωραρίου προκειμένου να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με το euro2day.gr , δεν αποκλείουν μάλιστα οι Σοφοί τηνπιθανότητα διαθεσιμότητας του εργαζόμενου,με το κράτος να καταβάλει ως επίδομα ανεργίας και να καλύπτει ασφαλιστικά τον εργαζόμενο, για το διάστημα που δεν θα μπορεί να εργαστεί.

Επιπλέον, το πόρισμα προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού που θα προβλέπει την εκπροσώπηση των εργαζόμενων στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας σύμβασης, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να καλύπτει το σύνολο του κλάδου ή της επαγγελματικής ομάδας, αλλά καιεπανεξέταση του νέου θεσμικού πλαισίουγια τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Στο θέμα του κατώτατου μισθού, η πλειοψηφία δέχεται την επιστροφή του καθορισμού του από της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων με ανεξάρτητους ειδικούς.

Διαφωνία υπάρχει και για τουςκατώτατους μισθούς των νέων(στα 511 ευρώ μεικτά σήμερα, έναντι 586 ευρώ των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων), με την πλειοψηφούσα πλευρά να δέχεται ότι ο μειωμένος κατώτατος μισθός για τους νέους θα πρέπει να έχει διάρκεια το πολύ 2 έτη.

Πολλαπλές ερμηνείες επιδέχεται και η ομόφωνη πρόταση της επιτροπής για επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εφόσον κριθούν «αντιπροσωπευτικές»,καλύπτουν δηλαδή το 50% των εργαζόμενωντης διαπραγματευτικής μονάδας (κλάδου ή επαγγέλματος).

Διαφωνία υπάρχει στην Επιτροπή σχετικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς να επανέλθει η αρχή της εύνοιας, να μην μπορούν δηλαδή συλλογικές συμβάσεις χαμηλότερου επιπέδου (πχ επιχειρησιακές) να προβλέπουνχειρότερους όρους από τις Εθνικές ή τις Κλαδικές.Η πλειοψηφία βέβαια δέχεται αυτό να ισχύει υπό προϋποθέσεις. Προτείνει δηλαδή, οι κοινωνικοί εταίροι να προβλέπουν ρήτρες οι οποίες θα επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις, σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών συνθηκών μιας επιχείρησης.

Χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις αφήνει η επιτροπή το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας, ενώ δεν προβλέπει και άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας(λοκ άουτ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024