Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τράπεζα Αττικής «είναι πλέον υπό στενή παρακολούθηση»

Η Τράπεζα Αττικής «είναι πλέον υπό στενή παρακολούθηση»

Σοβαρές δυσλειτουργίες, κωλυσιεργίες, απροθυμία να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Τράπεζας Ελλάδος για αλλαγές, και ευθύνες στους μετόχους της καταλόγισε μεταξύ άλλων στην Τράπεζα Αττικής, η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου.

Σοβαρές δυσλειτουργίες, κωλυσιεργίες, απροθυμία να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Τράπεζας Ελλάδος για αλλαγές, και ευθύνες στους μετόχους της καταλόγισε μεταξύ άλλων στην Τράπεζα Αττικής, η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου.

Στην πολύωρη κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την νομιμότητα χορήγησης των δανείων σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης, οι ερωτήσεις των βουλευτών επικεντρώθηκαν κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής.

Πάντως, η κ. Παπαγιαννίδου ξεκαθάρισε ότι «ο δείκτης κεφαλιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο», σημείωσε ότι «σημαντικές είναι και οι εμπράγματες καλύψεις της», και αυτό όπως είπε, εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν πολλοί επενδυτές.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η Τράπεζα Αττικής δεν πωλείται, και ότι θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει το κεφαλιακό της έλλειμμα τονίζοντας ότι η ΤτΕ έδειξε εξαιρετική ευελιξία στην κίνηση αυτή και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί της.

«Η Τράπεζα Αττικής είναι πλέον υπό στενή παρακολούθηση. Πρέπει το διοικητικό συμβούλιο της να συνειδητοποιήσει και να υλοποιήσει τα ευρήματα και τις συστάσεις που της έχουν γίνει για να προχωρήσει», τόνισε η κ. Παπαγιαννίδου.

«Καμία άλλη Τράπεζα δεν παρουσίαζε τα διοικητικά προβλήματα που εμφάνιζε η Τράπεζα Αττικής, ούτε είναι συγκρίσιμα. Υπάρχουν και άλλες μικρές Τράπεζες. Όλες είχαν προβλήματα, αλλά η συνεργασία τους με τον επόπτη είναι δεδομένη», είπε η κ. Παπαγιαννίδου και πρόσθεσε:

«Όταν ο βασικός μέτοχος δεν συνεργάζεται με τον επόπτη του, δημιουργείται πρόβλημα στην Τράπεζα. Όταν έχεις ένα Διοικητικό Συμβούλιο που τα μισά μέλη του δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί μια Τράπεζα, αυτό είναι βασική αιτία του προβλήματος».

Παράλληλα απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν άσκησε επαρκώς ως όφειλε τον εποπτικό της ρόλο.

«Από το 2012 μέχρι σήμερα υπάρχουν πορίσματα της ΤτΕ, υπάρχει ιστορικό επίσημων και εγγράφως, εποπτικών ενεργειών, διορθωτικών ενεργειών και άσκηση πιέσεων προς την «Τράπεζα Αττικής», για να προχωρήσει σε αλλαγές», αντέτεινε η κ. Παπαγιαννίδου.

Όπως είπε, ο μέτοχος της Τράπεζας Αττικής είναι υπεύθυνος και ελέγχει ότι γίνεται, ενώ σημείωσε ότι από το 2014 και μετά, με το νέο νόμο, ενισχύθηκαν οι υποχρεώσεις της ΤτΕ σε σχέση με τα διοικητικά θέματα της τράπεζας.

«Η Τράπεζα Αττικής, με τη συμπεριφορά της βρέθηκε εκτός των προϋποθέσεων που επιβάλλουμε εμείς. Είχαμε διαπιστώσει αδυναμίες της στα δάνεια, βγάλαμε και πόρισμα το 2015 ωστόσο πάντα αντιδρούσε στο να εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές», επεσήμανε.

Η αναφορά της, ότι στελέχη και υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής, εφάρμοζαν κατά περίπτωση αποκλίσεις από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας. προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες και να καλέσουμε τον εσωτερικό έλεγχο της τράπεζας», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχουν ευθύνες της ΤτΕ σε ότι αφορά την ανεξέλεγκτη και εύκολη χορήγηση δανείων που δημιούργησε τη «φούσκα», απάντησε αρνητικά, αναγνώρισε όμως ότι «χάθηκαν πολλά χρήματα από το τραπεζικό σύστημα, με την διόγκωση των δανείων.

«Δεν είχαμε την αρμοδιότητα ή τα νομοθετικά εργαλεία για να αντιδράσουμε και να περιορίσουμε τις δανειοδοτήσεις που γίνονταν σε περιόδους ευφορίας. Το πάρτι αυτό δεν ήθελε κανείς να το χαλάσει. Ήταν δύσκολο να ασκηθεί αυστηρή εποπτεία και να βάλει φρένο. Όμως υπήρχαν και ήταν ισχυρές, οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Στη συνέχεια θεσμοθετήθηκαν νέα εργαλεία για να περιορίσουν, προλαβαίνουν και να διορθώνουν αυτά τα φαινόμενα» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024