Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκαν τα πρόσωπα που πρότεινε η Αθήνα για το Υπερταμείο

Απορρίφθηκαν τα πρόσωπα που πρότεινε η Αθήνα για το Υπερταμείο

Στα πρόσωπα και στην αμυντική βιομηχανία μπλοκάρει προς ώρας η συμφωνία για το νέο Υπερταμείο, το παζάρι για το οποίο συνεχίζεται με τους θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η εμπλοκή φαίνεται να αφορά τα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, και όχι στα δύο που δικαιούνται να προτείνουν οι θεσμοί.

Στα πρόσωπα και στην αμυντική βιομηχανία μπλοκάρει προς ώρας η συμφωνία για το νέο Υπερταμείο, το παζάρι για το οποίο συνεχίζεται με τους θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η εμπλοκή φαίνεται να αφορά τα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, και όχι στα δύο που δικαιούνται να προτείνουν οι θεσμοί.

Ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ την εποχή που η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, παραμένει εκ των βασικών υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής. Αλλά για να κλειδώσει το όνομά του, όπως και του άλλου μέλους που δικαιούνται να ορίσουν οι θεσμοί, θα πρέπει να δεχθούν και τα προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση πρόσωπα. Οσο θα παραμένει η διαφωνία, Εποπτικό Συμβούλιο δεν θα υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα για τα οποία οι θεσμοί έχουν βάλει βέτο είναι σύζυγος βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος και το τρίτο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τόσο η σύζυγος του βουλευτή όσο και ο πανεπιστημιακός λέγεται ότι είναι επιρροής Τσακαλώτου. Οσο για το θέμα του στελέχους της ΤτΕ, οι θεσμοί επιμένουν ότι η τοποθέτησή του σκοντάφτει -όπως και στην περίπτωση της συζύγου του βουλευτή-στο ασυμβίβαστο, παρότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το αντίθετο.

Εν ολίγοις οι δανειστές θεωρούν ότι αφενός υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ως προς τα ονόματα που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, αφετέρου εγείρουν ερωτήματα κατά πόσο διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να χειρισθούν θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η σπουδαιότητα που αποδίδουν στα πρόσωπα οι δανειστές σε συνδυασμό με τις διαφωνίες τους για τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση ονόματα έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εμπλακεί ενεργά στη συζήτηση ακόμη και οι επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Στο άλλο καυτό θέμα των ΔΕΚΟ η ελληνική κυβέρνηση ζητά, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να εξαιρεθούν οι αμυντικές βιομηχανίες από την ένταξή τους στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, επικαλούμενη ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Το ελληνικό αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης φαίνεται να αφορά την ΕΛΒΟ, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που αποτελούν μέρος της γνωστής λίστας των 7-9 ΔΕΚΟ, οι οποίες προβλέπεται να μεταφερθούν το φθινόπωρο στο νέο Ταμείο.

Αντιρρήσεις ωστόσο για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ της λίστας δεν φαίνεται –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές –να υπάρχουν, κάτι που σημαίνει ότι τον δρόμο για το Υπερταμείο θα πάρουν το 34% της ΔΕΗ, το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 50% της ΕΥΔΑΠ και το 51% της ΕΥΑΘ, το Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ).

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024