Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα ανέβουν τα αμερικανικά επιτόκια

Πότε θα ανέβουν τα αμερικανικά επιτόκια

Τα μεικτά μηνύματα της πιο σημαντικής κεντρικής τράπεζας παγκοσμίως, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργήσει καχυποψία στους επενδυτές στο πλαίσιο μάλιστα και της παγκόσμιας συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στο Γουαϊόμινγκ, στις 26 Αυγούστου.

Τα μεικτά μηνύματα της πιο σημαντικής κεντρικής τράπεζας παγκοσμίως, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργήσει καχυποψία στους επενδυτές στο πλαίσιο μάλιστα και της παγκόσμιας συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στο Γουαϊόμινγκ, στις 26 Αυγούστου.
Για ορισμένους στο ετήσιο αυτό Συμπόσιο η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν θα παγιώσει τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων με αργό όμως ρυθμό από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ άλλοι αναλυτές δεν αποκλείουν να χρησιμοποιήσει την ομιλία της στο Jackson Hole την Παρασκευή για να κηρύξει την έναρξη μιας «κούρσας» ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, αρχής γενομένης ακόμη και από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πάντως, η αγορά προσδοκά μια αύξηση των επιτοκίων από τώρα και ως το τέλος του έτους, αν και για τον πρώην πρόεδρο της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, η αύξηση των επιτοκίων έρχεται σύντομα και θα είναι ταχύτατη. «Πρέπει να συνεχίσουν (ταεπιτόκια) την ανοδική τους κίνηση η οποία θα μπορούσε να μας εκπλήξει με την ταχύτητά της» ανέφερε σχετικά.
Από την άλλοι πλευρά, οι οικονομολόγοι της Berenberg εκτίμησαν πως όσοι ελπίζουν σε μια σαφέστερη εικόνα γύρω από τη νομισματική πολιτική της Fed, στη συνάντηση στο Jackson Hole μάλλον θα απογοητευτούν: Πρώτον, γιατί οι συζητήσεις θα αφορούν σε γενικότερα μακροπρόθεσμα ζητήματα και δεύτερον, διότι η αύξηση επιτοκίων που αναμένουμε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί κυρίως από οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν στο μέλλον.
Ωστόσο, για κάποιους αναλυτές, με τις αμερικανικές εκλογές μπροστά μας, δύσκολα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση άμεσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup μάλιστα, τα αμερικανικάεπιτόκιαθα αυξηθούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αν νικήσει η Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές, ενώ σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υπάρξει καμία αύξηση για πολύ καιρό, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε ύφεση.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αγορών και Fed, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι οι αγορές κοιτούν τη Fed αντί να κοιτούν τα οικονομικά δεδομένα, ενώ από την άλλη πλευρά η Fed εστιάζει περισσότερο στις αγορές παρά στις προοπτικές της οικονομίας, εκτίμησε η BofA/ML. Για τη Saxo Bank πάλι το ανεξέλεγκτο πάρτι ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες οδηγεί τις παγκόσμιες αγορές πίσω στον ανάποδο κόσμο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, όπου τα άσχημα στοιχεία πυροδοτούν προσδοκίες για μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και στηρίζουν έτσι μια διαρκή άνοδο των τιμών στα αξιόγραφα.
Το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ αποτελεί την κορυφαία συνάντηση για τους κεντρικούς τραπεζίτες ολόκληρου του πλανήτη και μια αφορμή να συγχρωτιστούν και να μιλήσουν για πολιτικές. Εφέτος θα παραστεί η επικεφαλής της Fed και θα μιλήσει στις 26 Αυγούστου.

Είναι άραγε πιθανό να επιλέξει εκείνη τη στιγμή για να αφήσει μια υπόνοια, έστω και διακριτική, ότι η Fed δεν εγκρίνει αυτό το παγκόσμιο άλμα των προϊόντων με κίνδυνο; αναρωτήθηκε ο Τζον Χάρντι της Saxo Bank.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ειρωνεία, αφού ακριβώς την ίδια ημερομηνία το 2010, ο τότε επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνανκι, επέλεξε να ανακοινώσει, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Jackson Hole, τον επικείμενο δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, προκαλώντας την εκτίναξη των παγκόσμιων αγορών και την κατάρρευση του δολαρίου.

«Στρέψτε την προσοχή σας στις κεφαλαιαγορές, ειδικά αυτές των πιο καυτών αναδυόμενων αγορών, και στα νομίσματά τους, αλλά και σε μια επικείμενη άνοδο του δολαρίου εάν η Τζάνετ Γέλεν αποφασίσει να κινηθεί σε αντίστροφη τροχιά από αυτή του Μπερνάνκι. Βέβαια, μην ελπίζετε και πολύ ότι θα το κάνει»καταλήγει ο κ. Χάρντι.

Τάσος Μαντικίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024