Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή σεζόν η Έλενα Κουντουρά

Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή σεζόν η Έλενα Κουντουρά

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τουριστική χρονιά θα κλείσει θετικά σε αφίξεις, έσοδα και διανυκτερεύσεις εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. «Επιτυχία θα είναι οποιαδήποτε αύξηση, με όλους αυτούς τους αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες» είπε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τουριστική χρονιά θα κλείσει θετικά σε αφίξεις, έσοδα και διανυκτερεύσεις εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Κουντουρά επικαλέστηκε τα θετικά στοιχεία του α’ εξαμήνου (με αύξηση 5% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις), καθώς και την αύξηση που αναμένεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου από διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, με βάση τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, σε σχέση με τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί και παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 90%.
Η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι «αν όλα πάνε καλά, μετά από μια χρονιά –ρεκόρ, επιτυχία θα είναι οποιαδήποτε αύξηση, με όλους αυτούς τους αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες», αναφερόμενη στην τρομοκρατία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονική περιοχή. Η ίδια παρατηρεί σημαντική αύξηση στις κρατήσεις «τελευταίας στιγμής» για τη χώρα και πρόσθεσε ότι θα «τρέξει» καμπάνια last –minute, παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες προωθητικές ενέργειες. Ωστόσο διαπιστώνει ανισορροπία σε κίνηση ανάμεσα στα Ιόνια νησιά, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου τα οποία καταγράφουν μείωση. Επίσης, υποστήριξε ότι αν και το Brexit προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει την κίνηση, όπως και οι προσφυγικές ροές, τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν επιφέρει έναν δισταγμό στους ταξιδιώτες.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, τόνισε ότι στο δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου πραγματοποιείται κατά μέσο όρο το 41% το ετήσιων αεροπορικών αφίξεων και στο πεντάμηνο Μαΐου –Σεπτεμβρίου πάνω από το 80%. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στα στοιχεία σημείωσε ότι η αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχεται σε 8,9% για τον Ιούλιο και σε 10,1% για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) προβλέπεται αύξηση 5,18%.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από Ιταλία (22%), Ρωσία (21,6%) Γαλλία (17,9%), Μεγάλη Βρετανία (3,8%), Γερμανία (9%), Ισπανία (45,5%), Ρουμανία (40,2%), Κύπρο (29,2%) Σερβία (25,6%) Τουρκία (25,3%) και Ισραήλ (13,4%). Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι η Μύκονος (19,3%), το Ηράκλειο (17%), η Σαντορίνη (16,4%), η Κέρκυρα (14%), η Ρόδος (11%), η Καλαμάτα (39%), το Ακτιο (22,6%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και η Σκιάθος (19,9%).
Τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από Ιταλία (22,5%), Ρωσία (24,5%), Γαλλία (13,9%), Μεγάλη Βρετανία (3,7%), Γερμανία (6,4%), Ισπανία (48%), Ρουμανία (30,4%), Κύπρος (30,4%), Σερβία (33,3%), Τουρκία (38,7%) και Ισραήλ (11,3%). Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι η Μύκονος (27,2%), το Ηράκλειο (17,2%), η Σαντορίνη (17,9%), η Κέρκυρα (14,2%), η Ρόδος (5,9%), η Καλαμάτα (21,6%), το Ακτιο (10,8%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και η Σκιάθος (21,9%).
Σε σχέση με τις οδικές αφίξεις επισημάνθηκε ότι η πραγματική εικόνα για την πορεία τους θα προκύψει από τα στοιχεία του πενταμήνου Μαΐου -Σεπτεμβρίου, που αντιστοιχεί στο 72% του συνόλου και ειδικότερα στο δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 42% των ετήσιων οδικών αφίξεων.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το Sharing Economy, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο έχει παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών και εκτίμησε ότι η διαδικασία προετοιμασίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Χριστίνα Πουτέτση

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024