Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Πιο αυστηρό το δυσμενές σενάριο στα φετινά stress tests των τραπεζών

ΕΚΤ: Πιο αυστηρό το δυσμενές σενάριο στα φετινά stress tests των τραπεζών

«Κατανοώντας την άσκηση αντοχής του 2016», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ΕΚΤ, στο οποίο εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα βασικά στοιχεία της νέας άσκησης αντοχής στην οποία θα υποβληθούν 51 τράπεζες της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ. Όπως σημειώνεται, το φετινό δυσμενές σενάριο είναι πιο αυστηρό. Τα αποτελέσματα του stress test θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) το βράδυ της Παρασκευής.

«Κατανοώντας την άσκηση αντοχής του 2016», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ΕΚΤ, στο οποίο εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα βασικά στοιχεία της νέας άσκησης αντοχής στην οποία θα υποβληθούν 51 τράπεζες της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ. Όπως σημειώνεται, το φετινό δυσμενές σενάριο είναι πιο αυστηρό, καθώς περιέχει περισσότερα συντηρητικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα του stress test θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) το βράδυ της Παρασκευής (23.00 ώρα Ελλάδας).

Από τις 51 τράπεζες, οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης (οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής, καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στα πλαίσια της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ΕΚΤ, που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της, η άσκηση διεξάγεται από την EBA, η οποία έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία της.

Στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο.

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση, καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής.

Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν έναν, αλλά όχι τον μοναδικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη. Το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων θα καθορισθεί αργότερα στο έτος με αποφάσεις στο πλαίσιο της εποπτικής διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).

To δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής αντανακλά τους τέσσερις συστημικούς κινδύνους που θεωρήθηκαν από το ESRB ότι αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα:

α) Μία απότομη αύξηση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, ενισχυόμενη από χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά,

β) αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης, εν μέσω ατελών προσαρμογών των ισολογισμών,

γ) αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους – του δημόσιου και του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα – εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης και

δ) πιθανή πίεση σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.

Σε σύγκριση με την άσκηση αντοχής του 2014, το φετινό δυσμενές σενάριο είναι πιο αυστηρό, καθώς περιέχει περισσότερα συντηρητικά στοιχεία, σημειώνει η ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024