Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
G20: To Brexit εντείνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

G20: To Brexit εντείνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Η βρετανική ψήφος εξόδου από την ΕΕ «ενισχύει τις αβεβαιότητες» για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου στην Κίνα. «Στο μέλλον ελπίζουμε να δούμε την Βρετανία ως στενό εταίρο της ΕΕ» αναφέρει η G20, καλώντας σε έναρξη της διαπραγμάτευσης το ταχύτερο δυνατόν. Η αβεβαιότητα μπορεί να περιοριστεί αργότερα φέτος όταν καταστούν πιο σαφείς οι διαπραγματευτείς θέσεις Βρετανίας και ΕΕ, δηλώνει ο νέος Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ενισχύει τις αβεβαιότητες» για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου που έλαβε χώρα στο Τσενγκντού της Κίνας.

«Στο μέλλον ελπίζουμε να δούμε την Βρετανία ως στενό εταίρο της ΕΕ» αναφέρει η G20, καλώντας σε έναρξη της διαπραγμάτευσης το ταχύτερο δυνατόν, καθώς το Brexit προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Η Ομάδα των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη αναφέρει πάντως ότι οι χώρες της ΕΕ «είναι σε καλή θέση» ώστε να αντιμετωπίσουν «δυναμικά» τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.

Από πλευράς του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει κάποια αβεβαιότητα που θα συνεχίζεται έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών μας με την ΕΕ».

Έχοντας βρεθεί υπό διεθνή πίεση για μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πώς θα προχωρήσει το Brexit, ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι η πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να έχει καταστεί πιο ξεκάθαρη τους επόμενους μήνες έως το τέλος του χρόνου.

Αλλά προειδοποίησε εξίσου ότι είναι πιθανή η αστάθεια στις αγορές κατά τη διετή περίοδο των διαπραγματεύσεων -που θα ξεκινήσουν όταν το Λονδίνο ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που δεν αναμένεται εντός του 2016.

Μιλώντας μετά την πρώτη του συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών-μελών της G20, ο Χάμοντ ανέφερε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μπορεί να περιοριστεί όταν καταστούν πιο σαφείς οι διαπραγματεύσεις θέσεις της χώρας του και της Ένωσης.

«Αυτό που θα αρχίσει να μειώνει την αβεβαιότητα είναι όταν θα μπορούμε να παραθέσουμε πιο καθαρά το είδος της συμφωνίας που οραματιζόμαστε να προχωρήσει με την ΕΕ» είπε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Εάν ο Ευρωπαίοι εταίροι μας απαντήσουν σε ένα τέτοιο όραμα θετικά -προφανώς θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης- έτσι ώστε να υπάρχει μία αίσθηση, πιθανώς αργότερα φέτος, ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο σημείο σχετικά με το πώς αναμένουμε να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι αυτό θα στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα και τις αγορές» επισήμανε ο Χάμοντ.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ζήτημα του Brexit κυριάρχησε στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20. «Είναι ένας νέος παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κι έχει επιδεινώσει την ανασφάλεια των διεθνών οικονομικών εξελίξεων» αναγνώρισε.

Την ίδια στιγμή, ο ο πρόεδρος της Bundesbang Γενς Βάιντμαν ανέφερε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι έχει επηρεαστεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη από τη βρετανική απόφαση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συμφώνησαν ότι παρά τη βρετανική ψήφο υπέρ του Brexit η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί το 2016 και το 2017, ανέφερε ο Βάιντμαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024