Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ: Αναβλήθηκε η συνέλευση μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ

ΔΕΗ: Αναβλήθηκε η συνέλευση μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ

Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα αποφάσιζε την εκκίνηση των διαδικασιών για τον ΑΔΜΗΕ, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Η Ομοσπονδία ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση για το θέμα, ενώ συνδικαλιστές ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «Ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται».

Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα αποφάσιζε την εκκίνηση των διαδικασιών για τον ΑΔΜΗΕ, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Η Ομοσπονδία ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση για το θέμα, ενώ συνδικαλιστές ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «Ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται». Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης έκρινε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η συνέλευση και εισηγήθηκε την αναβολή της, εισήγηση που έγινε δεκτή.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει: «Αυτοί που εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης επωμίζονται στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της παραμονής του ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου.

»Οι ενέργειες αυτές πλήττουν το κύρος της ΔΕΗ και ναρκοθετούν τις προσπάθειες της διοίκησης για τη διαχείριση των εξαιρετικά κρίσιμων για το μέλλον της εταιρίας θεμάτων. Και βέβαια δεν περνά απαρατήρητη η θέση που διατυπώνεται τελευταία από υπεύθυνα συνδικαλιστικά χείλη ότι έναντι των εναλλακτικών λύσεων που επεξεργάζεται η διοίκηση για το – επιβαλλόμενο – άνοιγμα της αγοράς είναι προτιμότερη η πώληση μονάδων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πριν διακοπεί η συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ.Αδαμίδης, ο οποίος επανέλαβε την επίθεση κατά της διοίκησης της εταιρίας.

Στην ομιλία του ο υπουργός τόνισε ότι με τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε, διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ με την κατάργηση των προηγούμενων συμφωνιών για τη μικρή ΔΕΗ. Σημείωσε ότι το τοπίο στην ενέργεια αλλάζει ραγδαία και κάλεσε τη διοίκηση της ΔΕΗ να έχει πάντοτε κατά νου ένα έξυπνο μοντέλο διακυβέρνησης και χρήστης διαχείρισης η οποία όπως είπε δεν ήταν πάντοτε δεδομένη στο Δημόσιο, αλλά και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα στην αγορά φυσικού αερίου και να επενδύσει στην καινοτομία. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να εξεταστούν οι προτάσεις για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της προμήθειας ώστε να εντοπιστούν τα υπέρ και τα κατά και να επιλεγεί η βέλτιστη λύση.

Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ο υπουργός ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» και ότι ένα μέρος της δόσης που αποδεσμεύτηκε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να διοχετευθεί στη ΔΕΗ για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου. Τόνισε ακόμη ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις που δείχνουν ευελιξία από την πλευρά της επιχείρησης, πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των οφειλών ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα βήματα για την είσπραξή τους αλλά και διαγραφή των οφειλών που είναι ανέφικτο να εισπραχθούν, πχ από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης επανέλαβε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού για την πώληση «πακέτου» μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή ενώ υπενθύμισε ότι στην περυσινή γενική συνέλευση υπήρχε ταύτιση με τη διοίκηση υπέρ της διατήρησης του ΑΔΜΗΕ στον όμιλο ΔΕΗ και ζήτησε την αναβολή λήψης απόφασης.

Κάλεσε τη διοίκηση της επιχείρησης να μη συνδέσει τη θητεία της με τη διάλυση του ομίλου ενώ σε υψηλούς τόνους διερωτήθηκε αν πρέπει να φορέσει μαύρο περιβραχιόνιο και να αυτοπυροβοληθεί για το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ αντιδρούσε στην κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κατά την περίοδο 1990-1993. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο λουκέτου στις λιγνιτικές μονάδες αν δεν χορηγηθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη ΔΕΗ.

Τόνισε, τέλος, ότι η ΓΕΝΟΠ επέστρεψε εντόκως το δάνειο που είχε λάβει από την επιχείρηση από το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά η ΔΕΗ κέρδισε 120.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024