Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Καμία αλλαγή στους στόχους του προγράμματος έως το 2018

Ντάισελμπλουμ: Καμία αλλαγή στους στόχους του προγράμματος έως το 2018

Θέμα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσο μάλλον συζήτηση για το χρέος, πριν την λήξη του προγράμματος, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2018, δεν υφίσταται, ξεκαθάρισε ο Γ.Νταίσελμπλουμ στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση. Πάντως, πρόσθεσε, μετά το 2018 και υπό τον όρο της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για σταδιακή αποκλιμάκωση του στόχου των πλεονασμάτων, αλλά και περαιτέρω παρεμβάσεων για το χρέος.

Θέμα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσο μάλλον συζήτηση για το χρέος, πριν την λήξη της εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2018, δεν υφίσταται, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση.

Εφαρμόστε το πρόγραμμα και το ξανασυζητάμε το 2018, λέει ουσιαστικά ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, στην ίδια γραμμή με τους θεσμούς και τον Π.Μοσκοβισί που χθες μίλησε για εφικτούς στόχους, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή με την οικονομία και τις αγορές αναστατωμένες από το Brexit δεν ανοίγει κανένα νέο μέτωπο στην ευρωζώνη.

Αφήνοντας, ωστόσο, ελπίδα ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε, ότι μετά το 2018 και υπό τον όρο της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για σταδιακή αποκλιμάκωση του στόχου των πλεονασμάτων στο 2,5% και 2% του ΑΕΠ, αλλά και περαιτέρω παρεμβάσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα είναι το 2018 πολύ πιο ανοικτοί σε αυτή την κουβέντα» είπε. «Ελπίζω να είμαστε στο τέλος του 2018 καλύτερα» πρόσθεσε.

«Για το παρόν σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς ας κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, αυτά που μπορούμε» τόνισε με νόημα, παροτρύνοντας μάλιστα στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να μην ανοίγει τώρα θέμα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Ας μη το ανοίγουμε αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνω», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το 2018 «θα ξαναδούμε πόσο ρεαλιστικό θα είναι».

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να εφαρμόσει το πρόγραμμα τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι πολιτικά παιχνίδια μη εφαρμογής θα έχουν μεγάλο κόστος. Άλλωστε, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα η πολιτική κατάσταση του 2015, αλλά και στην «πολύ κακή σχέση μεταξύ του Eurogroup και του Γιάννη Βαρουφάκη».

Κλειδί η σταθερότητα και η εφαρμογή του προγράμματος

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε τη σημασία της άμεσης εφαρμογής του προγράμματος για να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη κάτι που -όπως είπε- θα πάρει πολύ καιρό.

«Η βαθιά μου ευχή είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και εκλογές, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της, αλλιώς θα υπάρχει νέα οπισθοχώρηση στην εμπιστοσύνη που δείχνει τόσο το Eurogroup όσο και οι αγορές» και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι σκέφτονται ένα πολιτικό παιχνίδι μη εφαρμογής, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τη ζημιά που θα γίνει.

«Θα ήθελα το πρόγραμμα να πηγαίνει ομαλά, να γίνονται όλα στο χρόνο τους» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα».

«Αν το πρόγραμμα βγει ξανά από την τροχιά, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στον οποίο νωρίτερα είχαν τεθεί οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού οι οποίες φωτογράφιζαν τους θεσμούς ως υπεύθυνους για την καθυστέρηση της 1ης αξιολόγησης.

Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για σημείο καμπής που θα πρέπει να επιτευχθεί εισροή φορολογικών εσόδων με ένα δίκαιο τρόπο για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Εκτίμησε δε ότι παρά τις δυσμενέστερες προβλέψεις του ΔΝΤ οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την εφαρμογή του κόφτη δαπανών. «Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά πιστεύω ότι αυτός δεν θα χρειαστεί», τόνισε λέγοντας ότι αυτό εκτιμά και η Κομισιόν.

Για το χρέος «μέχρι το 2018 ισχύει ό,τι συμφωνήσαμε»

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι δεν ανοίγει ξανά θέμα χρέους τον Οκτώβριο.

«Για το χρέος, μέχρι το 2018 ισχύει ό,τι συμφωνήσαμε» υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν συζητάμε τον Οκτώβριο για το χρέος», γεγονός που, όπως τόνισε, «το ξέρει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα ξέρει και έχει καταλάβει για τη συμφωνία του χρέους, ότι αυτό είναι», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν όλα έχουν εφαρμοστεί ως το 2018, τότε θα κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία για το χρέος». «Ελπίζουμε να είμαστε όλοι μας καλύτερα στο τέλος του 2018» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει λόγο να μην πειστεί από τις προβολές της Κομισιόν, που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016, οι οποίες -όπως είπε- παρ’ όλη τη συνήθη κριτική, επιβεβαιώνονται ως αξιόπιστες.

Αιχμές προς το ΔΝΤ

Αναπάντητες δεν άφησε ο Γ.Ντάισελμπλουμ και τις σπόντες του ΔΝΤ σχετικά με τη συμφωνία για το χρέος, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στην Κρ.Λαγκάρντ (μετά την ειρωνική απάντησή της σε δημοσιογράφο «ποια συμφωνία για το χρέος;») ότι εκπρόσωπος του Ταμείου μετείχε στις συζητήσεις και συμφώνησε με τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Αυτό σημαίνει ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα πρέπει να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους για τη συμμετοχή του».

Αιχμές άφησε και για τις δηλώσεις της Ντ.Βελκουλέσκου στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα λέγοντας ότι ήταν «έκπληξη» για αυτόν η δήλωση ότι είναι πολύ λίγες οι παρεμβάσεις στο χρέος, αφού έχει φτιαχτεί ένας ανοιχτός μηχανισμός, όπως είπε, που προς το παρόν δεν επιτρέπει εκτιμήσεις.

Συνέστησε στο ΔΝΤ να λαμβάνει τις δεσμεύσεις του σοβαρά, και πρόσθεσε ότι αν το ΔΝΤ πει ότι τα μέτρα δεν φτάνουν, «θα με εκνευρίσει το γεγονός, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει αυτό το Ταμείο».

Παραδέχθηκε πάντως ότι όλες οι πλευρές των θεσμών έχουν κάνει τις προβολές τους για το χρέος και αυτές λένε ότι υπάρχει πρόβλημα για το οποίο θα χρειαστούν παρεμβάσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα.

…και η συνήθης αναφορά στον Γ.Βαρουφάκη

Το πόσο θυελλώδης ήταν η σχέση Βαρουφάκη-Εurogroup αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στις συνεντεύξεις του Ντάισελμπλουμ γίνονται ακόμη αναφορές σε αυτή.

«Η σχέση Βαρουφάκη-Eurogroup ήταν πολύ πολύ κακή, Ήταν αδύνατο να υπάρχει πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις εκείνη την περίοδο επισήμανε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συμπλήρωσε ότι δεν ήταν κάτι προσωπικό αυτό που συνέβαινε, ενώ με τον υφιστάμενο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπάρχουν μεν διαφωνίες, αλλά είναι ένας «δίκαιος, συνεννοήσιμος άνθρωπος».

Μίλησε για μια δύσκολη συμφωνία και κάνοντας μικρό απολογισμό, ανέφερε ότι ο τρόπος που φτάσαμε ως εδώ δεν ήταν ο καλύτερος.

Το 2015, σημείωσε, έχασε πολλά η ελληνική οικονομία και το ιδανικό θα ήταν να έχει απογίνει αποδεκτή η συμφωνία που είχε προτείνει ο Ζ.Γιούνκερ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν δίστασε να παραλληλίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη οι οποίες «υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν».

«Στις περιπτώσεις αυτές, ο κυνισμός των ψηφοφόρων είναι εντονότερος στο τέλος της ημέρας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024