Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έχασε την αξιολόγηση «ΑΑΑ» η Βρετανία

Έχασε την αξιολόγηση «ΑΑΑ» η Βρετανία

H Standard & Poor's, ο μοναδικός μεγάλος οίκος αξιολόγησης που διατηρούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας στο ανώτατο επίπεδο «ΑΑΑ», προχώρησε στην υποβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες, με αρνητικές μάλιστα προοπτικές (outlook). Υποβάθμιση και από τη Fitch Ratings.

H Standard & Poor’s, ο μοναδικός μεγάλος οίκος αξιολόγησης που διατηρούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας στο ανώτατο επίπεδο «ΑΑΑ», προχώρησε στην υποβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες, με αρνητικές μάλιστα προοπτικές (outlook).

Έτσι, η αξιολόγηση της Βρετανίας από την S&P διαμορφώνεται στο «ΑΑ», τέσσερις ημέρες μετά το δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. O διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση σε«ΑΑ» της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα θα αποδυναμώσει την προβλεψιμότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα επηρεάσει την οικονομία, την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα δημοσιονομικά και τα εξωτερικά ισοζύγια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές (…) και το ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος, καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», σημειώνει ο οίκος.

Υποβάθμιση και από τη Fitch

To βράδυ της Δευτέρας και η Fitch Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση της Βρετανίας κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας και αυτή αρνητικές τις προοπτικές.

Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» δίνοντας αρνητικό outlook, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

H Fitch θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική του συνέχεια.»

«Η αβεβαιότητα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα προκαλέσει μια απότομη επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλλουν τις επενδύσεις και εξετάζουν αλλαγές στο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον» σημειώνει.

H Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ σε 1,6% το 2016 (από 1,9%), 0,9% το 2017 και 0,9% το 2018 (αμφότερα από το 2,0%). Σωρευτικά, δηλαδή, κατά 2% του ΑΕΠ χαμηλότερα από την περίπτωση που επικρατούσε το Bremain.

Υπενθυμίζεται ότι και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει προχωρήσει στην υποβάθμιση του outlook της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, διατηρώντας προς το παρόν την αξιολόγηση στη βαθμίδα «Αa1».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024