Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σόιμπλε: Μετά το Brexit η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν

Σόιμπλε: Μετά το Brexit η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση μετά τη βρετανική ψήφο υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση μετά τη βρετανική ψήφο υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Το είπα πριν από το δημοψήφισμα, ότι ασχέτως με το πώς θα καταλήγει το δημοψήφισμα στη Βρετανίας, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε στην Ευρώπη όπως στο παρελθόν» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Πρέπει να να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη -όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία- δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε» συμπλήρωσε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.

«Η απόφαση για αποχώρηση δεν είναι αναστρέψιμη»

H απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, διεμήνυσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «τίμιο» η Βρετανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ σύντομα.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφθεί χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την απόφαση για το Brexit, αλλά η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση.

«Είναι κρίσιμης σημασίας τώρα να ενεργήσουμε με σύνεση και προσοχή με στόχο να διατηρήσουμε τις ζημίες σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει την εντύπωση ότι οι Βρετανοί ένιωσαν (ένα αίσθημα) σα να θέλουν να βάλουν τα κλάματα, όμως αυτό δεν βοηθάει πλέον. Θα έπρεπε να το σκεφθούν νωρίτερα» επισήμανε ο Σόιμπλε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξάλλου «χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε περί τροποποίησης της συνθήκης στην ΕΕ τώρα».

Μοσκοβισί: Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις συνέπειες από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλά δεν βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κραχ στις αγορές, έτσι όλοι μπορούν να καθησυχαστούν ότι θα πάρουμε σοβαρά την κατάσταση και θα την αντιμετωπίσουμε καλά».

«Έχουμε τα μέσα, ιδιαίτερα τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα , να καθησυχάσουμε τις αγορές και να παράσχουμε ρευστότητα, εάν χρειασθεί», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024