Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Έξοδος από την κρίση τον επόμενο χρόνο με ποιοτική ανάπτυξη

Τσακαλώτος: Έξοδος από την κρίση τον επόμενο χρόνο με ποιοτική ανάπτυξη

Τελείωσε η αξιολόγηση, είπε μετά τη συνάντηση των διοικητών του ESM ο Ευ.Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εκκρεμότητα και αύριο ο ESM θα αποδεσμεύσει τη δόση. Μιλώντας για τις θυσίες του λαού τόνισε ότι «ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής». Πρόσθεσε ότι η β' αξιολόγηση πρέπει να τρέξει παράλληλα με τις συζητήσεις για το χρέος. Τα συγχαρητήρια από τον Π.Μοσκοβισί...

Τελείωσε ουσιαστικά η πρώτη αξιολόγηση, είπε μετά τη συνάντηση των διοικητών του ESM ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και αύριο ο ESM θα αποδεσμεύσει τη δόση.

«Ηταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για την Κομισιόν και τους Θεσμούς, αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα» τόνισε επίσης ο υπουργός μετά την υπογραφή του συμπληρωμένου MoU, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Δεν βγήκαμε ακόμα από την κρίση, αλλάέχουμε έναν οδικό χάρτη, επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτός ο οδικός χάρτης περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος. «Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει τα περισσότερα απ’ όσα θέλαμε» τόνισε.

Αναγνωρίζοντας ότι ο λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία 5-6 χρόνια, αλλά και τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν τόνισε ότι «ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης (εργασιακές σχέσεις, δικαιοσύνη, προστασία περιβάλλοντος)», μιλώντας για μια ανάπτυξη σε νέο μοντέλο, εντελώς διαφορετική από αυτή που μας οδήγησε στην κρίση.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να τρέξει παράλληλα με τις συζητήσεις για το χρέος, εκτιμώντας ότι αν αυτά γίνουν θα υπάρξει ο «καθαρός διάδρομος» για τους πολίτες και τους επενδυτές.

Έχοντας δίπλα του τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π.Μοσκοβισί, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιέρ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη-μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Πρόσθεσε δε ότι «όπως είπαμε με τον Π.Μοσκοβισί προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, όπως είχαμε, αλλά με μια διαφορετική ατζέντα για το μέλλον».

Εύσημα από τον Π.Μοσκοβισί

«Η δόση θα προσφέρει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία», είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Η κυβέρνηση έκανε δύσκολες και γενναίες αλλά απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος δε στον Ευ.Τσακαλώτο είπε «θέλω να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά», δηλώνοντας το πόσο ευχαριστημένος είναι να συνεργάζεται με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο Επίτροπος απηύθυνε εύσημα τόσο στον υπουργό Οικονομικών όσο και στην ελληνικές Αρχές για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του Μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο.

«Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τα 7,5 αυτά δισ. θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρυθμισμένη», τόνισε ο Ευρωπαίο επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι το ΔΣ του ΕΣΜ αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στη σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου.

Ο επίτροπος Οικονομικών συνεχάρη την κυβέρνηση, τις αρχές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί.

Ανέφερε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

Η επίσημη δήλωση του Ευ.Τσακαλώτου

Η επίσημη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ESM, στο Λουξεμβούργο:

«Μόλις τελείωσε η συνάντηση των διοικητών του ESM και έχει ουσιαστικά τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αύριο οι διευθυντές του ESM, απλώς θα επικυρώσουν αυτή την απόφαση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που παραμένει.

» Στην προηγούμενη συνάντησή μου με τον Πιερ Μοσκοβισί εξηγήσαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι: έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.

» Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες τα πράγματα είναι ακόμη πάρα πολύ δύσκολα. Περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης. Στα θέματα της Δικαιοσύνης, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, σε θέματα οικολογικά.

» Η ανάπτυξη πρέπει να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν από το 2008, που μας έφερε στην κρίση. Πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, κι αυτό το μοντέλο, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι παρά ένα: αυτό που σέβεται τους εργαζόμενους, που εξασφαλίζει το ότι όταν θα έρθει η ανάπτυξη τα καλά θα μοιραστούν στους πολλούς, μια ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον.

« Σ’ αυτό, είπαμε και με τον Πιερ Μοσκοβισί, ότι προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, όπως είχαμε, αλλά με μια διαφορετική ατζέντα για το μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024