Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Μόνο τα 15 δισ. ευρώ από τα χρέη προς το Δημόσιο είναι εισπράξιμα

Σταθάκης: Μόνο τα 15 δισ. ευρώ από τα χρέη προς το Δημόσιο είναι εισπράξιμα

Από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο μόνο τα 15 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, ανέφερε στην Βουλή, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου, ο Γ.Σταθάκης. Επίσης, υποστήριξε ότι η κάμψη που εμφανίζεται στις εξαγωγές είναι εικονική, διότι συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία επαρκούν για τη μεταστροφή της οικονομίας, τόνισε ακόμη ο υπουργός, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις της ΝΔ.

Από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ είναι οφειλές εταιρειών που έχουν κλείσει ή προσώπων που έχουν αποβιώσει ήδη από την δεκαετία του 1980, ανέφερε στην Ολομέλεια, όπου διεξάγεται η συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε, επίσης, ότι οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί και ότι η κάμψη που εμφανίζεται είναι εικονική, διότι συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, τα οποία λόγω της μείωσης των τιμών δημιουργούν λάθος εικόνα.

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στο Κοινοβούλιο τα σχετικά στοιχεία.

«Το να ερχόμαστε και να υποδεκαπλασιάζουμε τα οφειλόμενα με ελεύθερη μετάφραση δεν είναι σωστό. Με πετρελαιοειδή και χωρίς αυτά, κάμψη δείχνουν οι εξαγωγές» είπε ο κ. Δένδιας.

Κόντρα και με τον Κ.Χατζηδάκη

«Λυπούμαστε που δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Χατζηδάκη, γιατί στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και μία καινούργια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική της πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση των αδειών αδειδότησης», πρόσθεσε, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει ο νέος νόμος είπε ότι οι χροηγήσεις μαζί με τις φοροαπαλλαγές είναι 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τα επενδυτικά προγράμματα των παλαιότερων νόμων.

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει χορηγήσεις 480 εκατ. ευρώ, όταν η χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη χρειάζεται από 100 έως 120 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντιθέτως ορθώνονται εμπόδια, όπως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η υπερφορολόγηση, το πάγωμα με νόμο των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, και το πάγωμα των ΣΔΙΤ, ενώ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει περιοριστεί στο 2%.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακάμψει», απάντησε ο κ. Σταθάκης. «Χθες λέγατε πως χρειάζεται 100 δισ. ευρώ, σήμερα είναι 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστε», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων καλύπτει τον στόχο των 80 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν οι δημόσιες επενδύσεις, περί τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 20 δισ. ευρώ από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις τραπεζικές χορηγήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» υπογράμμισε.

«Μας αδικείτε στο θέμα των ΣΔΙΤ απορριμάτων. Το έργο της Κοζάνης έχει, ήδη, υπογραφεί και εκκρεμμεί της Ηπείρου και των Σερρών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τη μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία επιχειρήσεων και την ένταξη στο σχέδιο Γιουνκέρ των 42 έργων που έχουν ωριμάσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024