Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα βλέμματα στο EuroWorking Group για την εκταμίευση της υποδόσης

Τα βλέμματα στο EuroWorking Group για την εκταμίευση της υποδόσης

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το EuroWorking Group προκειμένου να επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν τρία θέματα.

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το EuroWorking Group προκειμένου να επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, παρά τη βροχή των τροπολογιών την περασμένη εβδομάδα, μετά την ψυχρολουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που δεν έδωσε το πράσινο φως για τη φθηνή χρηματοδότηση λόγω της μη ικανοποίησης όλων των προαπαιτουμένων για τη δόση, το Σαββατοκύριακο υπήρχαν ακόμη τρία αγκάθια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να διευθετηθούν έως σήμερα το μεσημέρι ώστε να μπορέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο EuroWorking Group, να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν έως χθες ικανοποιηθεί και ίσως δυσκολέψουν σήμερα την απόφαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών ήταν τα εξής:

1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά επιχειρείται να επιταχυνθεί ώστε να ξεκαθαριστούν οι όροι της επένδυσης.

2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους. Από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έξι στελέχη βρέθηκαν κατηγορούμενα για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, εκ των οποίων τρία ήταν υπήκοοι άλλων χωρών της ευρωζώνης που είχαν τοποθετηθεί για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους. Σε μια κίνηση με σημασία, ο ανακριτής τούς άφησε ελεύθερους το περασμένο Σάββατο χωρίς περιοριστικούς όρους διευκολύνοντας τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Ακόμη όμως εκκρεμεί η θέσπιση προστατευτικής διάταξης για τα μέλη του νέου Ταμείου.

3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει σήμερα στις 3 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη και στην κυβέρνηση δεν ήταν βέβαιοι έως χθες το βράδυ για το αποτέλεσμα.

Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι, αν όχι σήμερα, μια από τις επόμενες ημέρες (το EWG συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη), ύστερα από ακόμη μία βασανιστική διαδικασία, θα δοθεί το πράσινο φως για τη δόση.

Αλλωστε και στις Βρυξέλλες θέλουν να τελειώνουν με την ελληνική υπόθεση καθώς έχει μπει ήδη ο Ιούνιος και πλησιάζει ο χρόνος του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο διάστημα αυτό θέλουν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά προβλήματα.

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το EuroWorking Group η εκταμίευση πρέπει να ψηφιστεί από κάποια κοινοβούλια κρατών-μελών μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας και στη συνέχεια να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε χθες ότι η εκταμίευση θα γίνει κατά την εβδομάδα 13-17 Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέονται με πολλαπλή σκλήρυνση και αυτισμό

Χημικά σε προϊόντα και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά - από απολυμαντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής ως έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές - πλήττουν τα ολιγοδενδροκύτταρα του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024