Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγκάθι για το waiver τα προαπαιτούμενα - Σπριντ από την κυβέρνηση

Αγκάθι για το waiver τα προαπαιτούμενα – Σπριντ από την κυβέρνηση

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση το μήνυμα που έφθασε από την Φρανκφούρτη ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει μεν, αλλά ενδέχεται να μην αποφασίσει τελικά αύριο, Πέμπτη, την επαναφορά του waiver, καθώς δεν έχουν κλείσει οριστικά όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Πάντως, οι εκκρεμότητες μία - μία κλείνουν και η Αθήνα κινείται προς την κατεύθυνση της ψήφισής τους αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση το μήνυμα που έφθασε από την Φρανκφούρτη ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει μεν, αλλά ενδέχεται να μην αποφασίσει τελικά αύριο, Πέμπτη, την επαναφορά του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν έχουν κλείσει οριστικά όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Πάντως, οι εκκρεμότητες μία – μία κλείνουν και η Αθήνα κινείται προς την κατεύθυνση της ψήφισής τους αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ένα πιθανό σενάριο σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ είναι να δοθεί αύριο η έγκριση της υπό όρους, δηλαδή να ενεργοποιηθεί το waiver μόλις τελειώσει οριστικά η μάχη των προαπαιτουμένων.

Εκτός βεβαίως αν γίνει η ανατροπή, δηλαδή συμφωνηθούν και ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα και δοθεί το πράσινο φως από το EuroWorking Group ώς αύριο. Χθες πάντως αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε και νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο και στους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επήλθε συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ, ώστε να μην υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Επίσης έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν την Πέμπτη προς ψήφιση στη Βουλή.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συμφωνία για το ΕΚΑΣ ανέφεραν ότι η κατάργησή του θα αρχίσει σταδιακά από 1ης Ιουνίου και όχι αναδρομικά, ενώ έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, περίπου 85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει με την επίσπευση της οριστικής κατάργησης του επιδόματος τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά, με τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται να πωλούνται σε funds, με εξαίρεση αυτά που έχουν δοθεί για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. στους πυρόπληκτους και τους σεισμόπληκτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι προκειμένου να επέλθει συμφωνία τώρα, ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα θα μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή που οδεύει προς μετάθεση για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων και για την ασφάλιση των επαγγελματιών που ζουν σε μικρές πόλεις και χωριά (κάτω των 2.000 κατοίκων).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024