Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προς κλείσιμο τα προαπαιτούμενα, πιο κοντά η δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Προς κλείσιμο οδεύουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μετά τις έντονες διαβουλεύσεις του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία», είπε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα τον Ιούνιο η συζήτηση για κάποια από τα θέματα που οι δύο πλευρές διαφωνούν μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Προς κλείσιμο οδεύουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μετά τις έντονες διαβουλεύσεις του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση για τις «ουρές» των προαπαιτούμενων, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία», είπε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, η συζήτηση για κάποια από τα θέματα που οι δύο πλευρές διαφωνούν μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα του ΕΚΑΣ και τα προαπαιτούμενα δεν σταματούν την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την αυτή των δανειστών.

Τα εκκρεμή θέματα δεν αναμένεται να εμποδίσουν την καταβολή στην Αθήνα υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, είπε χαρακτηριστικά πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι κοντά και οι δύο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία ολοκληρώνεται άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή – αύξηση άμεσων, έμμεσων φόρων, απελευθέρωση πώλησης κόκκινων δανείων και ασφαλιστικό – η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει και κάποια επιπλέον προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές διαφωνούν σε θέματα οπως η πώληση κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, αλλά και το πάγωμα των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποτελεί επίσης σημείο τριβής, καθώς και κάποια ασφαλιστικά ζητήματα.

Προκειμένου να δοθεί λύση και να εκταμιευτεί η δόση, η συζήτηση για κάποια από τα θέματα μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Διαβεβαίωσεις ότι για το ΕΚΑΣ θα ισχύσει ό,τι δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δηλαδή δεν θα υποχρεωθούν συνταξιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά, έδωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Το εν λόγω θέμα θα λυθεί χωρίς προβλήματα στη διαπραγμάτευση και δεν θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους, είπε. Πρόσθεσε δε ότι το ΕΚΑΣ, που σταδιακά θα καταργηθεί, θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη.

Σημείωσε δε ότι, αύριο- μεθαύριο, θα γίνουν οι βελτιώσεις για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να εκταμιευθεί η δόση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι θα δοθεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος.

Προς επίλυση βρίσκεται και το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι για τον ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές θέλουν προκαταβολικά σχέδιο ιδιωτικοποίησης σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί για εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο

Όταν επιτευχθεί συμφωνία, τα προαπαιτούμενα θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την Τετάρτη.

Αλλωστε, την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ και εφόσον όλα έχουν κλείσει θα μπορούσε να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

Κομισιόν: Είμαστε σε επαφή

Οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου, απάντησε πως η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί μέρος της «συνήθους διαδικασίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024