Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Δεν θίγεται θέμα ουσίας από τις «ουρές» της αξιολόγησης

Σταθάκης: Δεν θίγεται θέμα ουσίας από τις «ουρές» της αξιολόγησης

Στη διαβεβαίωση πως για το ζήτημα του ΕΚΑΣ θα ισχύσει ό,τι δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, δηλαδή δεν θα ζητηθεί αναδρομική επιστροφή του, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης. Πρόσθεσε δε ότι το ΕΚΑΣ που σταδιακά θα καταργηθεί θα «καλυφθεί» από την εθνική σύνταξη. Αναφερόμενος στην ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις, εκτίμησε πως εντός των επομένων δύο 24ωρων θα υπάρξουν βελτιώσεις και ότι «δεν θίγεται κανένα θέμα ουσίας από τα συμφωνηθέντα».

Στη διαβεβαίωση πως για το ζήτημα του ΕΚΑΣ θα ισχύσει ό,τι δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δηλαδή δεν θα ζητηθεί η αναδρομική επιστροφή του, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταθάκης σημειώσε ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν θα προκαλέσει προβλήματα, καθώς θα εφαρμοστεί η εθνική σύνταξη. Τόνισε ότι και το ζήτημα με το ΕΚΑΣ στη διαπραγμάτευση, θα λυθεί χωρίς προβλήματα και δεν θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους.

«Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά και θα αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη και θα βγάζει άθροισμα μεγαλύτερο από σήμερα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ένας συνταξιούχος θα λαμβάνει την εθνική σύνταξη, που σήμερα υπολογίζεται στα 385 ευρώ μηνιαίως, και την όποια σύνταξή του».

Στην περίπτωση που η σύνταξη πέφτει κάτω από το Ελάχιστο Εγγυημένον Εισόδημα, είπε ότι θα καλύπτεται η διαφορά.

Ερωτηθείς για την ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως εντός των επομένων δύο 24ωρων θα υπάρξουν βελτιώσεις και ότι «δεν θίγεται κανένα θέμα ουσίας από τα συμφωνηθέντα».

Διαμήνυσε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί λύση στο ζήτημα των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου που θα έχει δημοσιονομικό κόστος.

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», διαβεβαίωσε ότι τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όλα τα επαγγελματικά που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και έχουν αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ προστατεύονται μέχρι τις αρχές του 2018.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, επισήμανε ότι το βασικό δίλημμα ήταν είτε η αύξηση του ρεύματος και του νερού «ή θα οδηγούμαστε στην λύση της αύξησης του ΦΠΑ», κάτι που τελικά επέλεξε η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι: «Υποσχεθήκαμε τέσσερα βασικά πράγματα και νομίζω ότι τα τηρούμε. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής, θα κρατήσουμε τη χώρα εντός του ευρώ, θα κάνουμε μια συμφωνία πολύ πιο ευνοϊκή με ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ρύθμιση του δημόσιου χρέους, θα κάνουμε αλλαγές που θα έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και θα στηρίξουμε τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και θα κάνουμε συμβιβασμούς σε κάποια θέματα αλλά θα ανοίξουμε μια προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024